4 Mici întrebări care conduc la descoperiri inovative

Continuăm astăzi cu câteva (alte) întrebări despre esența muncii de predare, printr-un articol propus de A.J.Juliani.

4-intrebari-1

Haideți să începem cu începutul.

Sunt un om cu idei. Asta este, am o mulțime de idei. Ca profesor, aș improviza constant, aș veni cu proiecte noi, idei de lecții, ajustări ale evaluărilor tradiționale și aș avea o abordare organică a învățării în clasa mea.

Dar astea sunt doar ideile mele.

Am eșuat în a prețui, stimula și aprinde idei de la elevii mei. De fapt, câteodată le-aș afecta creativitatea și fluența mișcându-mă prea repede.

Sir Ken Robinson spune:

Rolul liderului creativ nu este să aibă el toate ideile, ci acela de a crea o cultură unde toată lumea poate avea idei și să se simtă prețuit.”

Asta a fost problema numărul 1 (#1).

Problema #2 s-a petrecut când am început realmente să reflectez la ce fel de muncă creau, făceau și produceau elevii mei. Cu toată sinceritatea, ca profesor de clasă care lucrează mult 1:1 (toți elevii mei au dispozitive digitale) am avut elevi care au creat mai multă ”artă epică digitală” (“digital fridge art”) decât orice altceva.

Am utilizat tehnologia digitală ca să ”condimentez” lucrurile și săi angajez pe elevii mei, eșuând în a realiza că tehnologia poate fi o altă formă de motivare extrinsecă. Același lucru poate fi spus despre PBL – învățarea bazată pe proiecte și despre toate tipurile de ”învățare” pe care le ambalăm ca pe noua modalitate prin care elevii vor realiza învățarea. În ceea ce făceam nu exista autonomie, scop sau niveluri de măiestrie furnizate elevilor mei, erau în continuare ”morcovul și bățul” (dar în formă tehno).

Problema este că asta este totuși învățare. Nu contează cum o denumim. Dar pentru ca învățarea să fie cu adevărat inovativă și să inspire o muncă inovativă, este nevoie ca ea să fie motivată intrinsec și susținută extrinsec.

4-intrebari-5

Predarea mea a fost răsturnată cu susul în jos cu Proiectul 20%. Am scris o mulțime despre acest proiect, dar ideea de bază este că am dat elevilor mei 20% din timpul lor de clasă pentru a învăța și a crea despre orice îi pasionează și sunt interesați despre (și ei au trebuit să se documenteze și să prezinte ce au învățat și ce au făcut).

La început, am crezut că nivelul de muncă inovativă pe care l-am văzut în acest proiect a fost direct corelat cu faptul că elevii au avut alegerea. Și asta a fost o uriașă piesă în acest puzzle. Dar nu a fost singurul motiv.

Deoarece vorbesc cu profesori din toată lumea care au făcut proiecte ca Ora de geniu și 20% timp și proiecte legate de pasiuni, aud mereu povești similare. Elevii s-au chinuit. Procesul a fost dificil. Și rezultatele au fost înălțătoare.

4-intrebari-8

Lucrând cu elevi și profesori par să existe trăsături comune care leagă munca lor:

1. Elevilor li s-a permis să facă mult mai mult în clasă decât au avut în alte experiențe de învățare anterioare.

2. Profesorii și-au făcut timp pentru anumite activități colaborative și reflexive care deseori se pierd printre crăpături când încercăm doar să acoperim materia din curriculum.

3. Profesorii, colegii elevului și alți membri ai comunității școlii au susținut elevii în învățarea lor, care s-a petrecut printr-o varietate de mijloace.

4. Profesorii, administratorii școlii și colegii au apreciat anumite acțiuni și au căutat acele tipuri unice de muncă creativă care sunt deseori greu de evaluat prin măsurile tradiționale.

Făcând cercetarea și adunând toate aceste informații laolaltă în timp ce scriam prima mea carte, ”Cercetarea și inovația în clasă” (Inquiry & Innovation in the Classroom), am creat acest infografic, ca un cadru de început pentru inovația din școlile noastre.

4-intrebari-9-text
În ultimii doi ani am lucrat pentru a dezvolta această idee, împreună cu mai mulți profesori, pentru a merge dincolo de un grafic de orientare și a-l transforma în schimb în ceva ce putem utiliza în clasele și școlile noastre pentru a încuraja inovația intenționată.

Patru întrebări simple

George Couros (o persoane ale cărei idei despre inovația în educație le admir) a spus:

Deseori, cea mai mare barieră în calea inovației* este propriul nostru mod de a gândi”

https://georgecouros.ca/blog/archives/5259Cea mai mare barieră în calea inovației

Trebuie să începem să conectăm acțiunile și intențiile profesorului / liderului cu acele tipuri de învățări și creație care au loc până la urmă.

4-intrebari-6

Prima întrebare este: Ce prețuim, ce căutăm și ce evaluăm noi?

Există o vorbă celebră care spune că ”Ceea ce măsori este ceea ce contează”. Și asta este foarte adevărat în lumea predării și a învățării. Dacă școlile noastre au succes doar pe baza măsurătorilor standardizate, atunci nu e nici o coincidență faptul că mulți își concentrează eforturile pe performanțele la aceste măsurători. Pentru elevii noștri, asta tinde să însemne că ei cred că predarea temelor la timp, să se conformeze și să aibă rezultate bune la evaluările tradiționale este ceea ce îi face să fie elevi buni. Este motivul pentru care o treime din elevii mei de clasa a 11-a au întrebat în timpul Proiectului 20% dacă pot pur și simplu să primească o fișă cu rubrici în loc să trebuiască să se gândească singuri la ceea ce vor să învețe. Cu toate acestea, atunci când schimbăm ceea ce prețuim și căutăm pentru curaj/ voință și când evaluăm procesul (în loc să evaluăm doar produsul final), atunci elevii sunt împuterniciți să-și împărtășească munca și să crească ca învățăcei într-o varietate de moduri.

Cea de a doua întrebare este: Ce susținem noi?

Ia ca exemplu o școală care se concentrează numai pe evaluările standardizate. Profesorii nu sunt susținuți de administrație (director și inspectori) să aducă noi idei sau curiozitatea în profesia lor. Atunci este cu atât mai greu pentru profesori să susțină elevii atunci când ei creează sau fac ceva practic. Deseori ei nu vor primi niciodată această oportunitate. Cu toate acestea, în școli cum este Wissahickon (unde predau eu) am fost susținut atunci când am vrut să încerc ceva nou în clasă. Oportunitățile online și globale cum sunt The Flat Classroom Project nu au fost privite de sus. Și, atunci când elevii mei au vrut să încerce ceva ”în afara cutiei” sau să deruleze o idee de proiect, eu am sărit să sprijin munca lor inovativă prin idei cum au fost Project: Global Inform. Susținerea este ingredientul cheie pentru a ajuta aceste noi idei să funcționeze de fapt.

4-intrebari-3

Cea de a treia întrebare: Pentru ce ne facem timp?

O plângere constantă pe care o aud de la profesori și elevi este că nu au destul timp. Asta crește nivelurile de stres și pune stop muncii inovative atunci când creăm un curriculum și programe care sunt aglomerate cu conținut și lecții pre-determinate. Când noi ne facem timp pentru reflecție / auto-evaluare (uită-te la munca lui Hattie**) și pentru a face / meșteri, elevii noștri (și profesorii noștri) ies din tipare și ÎNCEARCĂ lucruri noi.

** https://visible-learning.org/john-hattie/ Învățarea vizibilă

Cea de a patra întrebare: Ce permitem noi?

Ceea ce permitem noi în școlile și în clasele noastre va deschide până la urmă căile pentru ca noile idei să se dezvolte. Dacă noi nu permitem cercetarea, alegerea, colaborarea, uneltele digitale, eșuarea, atunci de obicei doar oamenilor la putere / însărcinați li se permite să aibă idei.

Acordă-ți un minut să răspunzi la aceste întrebări chiar acum, dacă ai câteva minute, ca o activitate reflexivă. Ne-ar face plăcere să aflăm gândurile tale despre zbaterile voastre din prezent în fiecare dintre arii, ca profesor sau ca lider de școală. Ce soluții ați găsit, aplicat? Împărtășiți-le și altora, ca să-i ajutați. Mulțumim!

Sursa: http://ajjuliani.com/4-small-questions-lead-innovative-breakthroughs/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.