Deși anul școlar a început deja, credem că nu e prea târziu să supunem atenției voastre următorul articol, scris de Keith Lambert, editor asociat la Education World, profesor de engleză și arte în Connecticut.
Fie că ești un profesor nou sau un veteran cu experiență, este o întrebare despre care știi că o vei auzi din nou și din nou: ”De ce trebuie să fac asta?”
Are tendința să apară în momente foarte nepotrivite: în mijlocul unei mici lecții, în timpul unei tranziții complicate sau în momentele dinainte, în timpul sau după o prezentare detaliata.. Dar te-ai gândit vreodată cu adevărat despre cât de importantă – sau cât de complexă – este această întrebare? Adevărul este că cineva ar trebui să fie capabil să răspundă și să răspundă bine. Astăzi, Education World descompune ”de ce trebuie să fac asta?” în speranța de a revela ceea ce este cu adevărat: o arzătoare și rezonabilă chemare pentru semnificație.
Vedeți voi, ei înșiși ar putea să nici nu recunoască, dar când elevii întreabă ”de ce trebuie să fac asta?”, ei îți pun ție o serie de întrebări – și deoarece educația a fost o instituție atât de prolifică în viețile noastre, tindem să uităm cât de important este să răspundem la ele. Când elevii tăi pun această întrebare, ei în realitate te întreabă:
1. De ce trebuie să merg la școală?
Credeți sau nu, această întrebare nu este întotdeauna clară pentru fiecare elev – și nu doar pentru cei care creează probleme. ”Pentru că trebuie” nu este cu adevărat o motivație rezonabilă, de asemenea. Cunosc elevii tăi istoria educației ca instituție publică? Mulți nu-și pot imagina timpul când școala nu era o parte obligatorie din viață. Își pot ei imagina o lume fără un public educat? Cum ar fi viața lor? De ce societatea ar alege să finanțeze educația publică, având în vedere alternativele care există? Nu spunem că trebuie să plonjăm direct și pe loc într-o lecție de ”istorie a educației”, dar să recunoaștem că, pentru un copil ar putea să nu aibă sens, pentru că ei nu s-au gândit niciodată la asta!
Ei ar putea de asemenea să nu prea înțeleagă corelația dintre educație și putere în lumea noastră modernă. Sigur, trecând prin pașii educației publice nu te conduce automat la un succes pe viață. Nimeni nu-ți va asigura, cu o siguranță incontestabilă, un job bine plătit și o casă frumoasă în ziua absolvirii. Dar ei trebuie să fie conștienți că, indiferent cum ”tai plăcinta”, statistic ei vor fi mult mai bine poziționați cu educație decât fără*. Din nefericire, corelarea nu înseamnă cauzalitate, dar elevii beneficiază știind asta mai mult decât orice altceva, iar tu vrei ca ei să aibă cât de multe oportunități este posibil. De asta tu faci ceea ce faci. Iar ei vor aprecia asta onest.
2. Când voi utiliza asta vreodată? De ce această abilitate? De ce acest conținut?
Răspunsul la această întrebare va varia de la curs la curs, sau chiar de la capitol la capitol. Amintește-ți doar că nu toți elevii tăi sunt pasionați de domeniul tău… ”pentru că este important” nu va satisface niciodată un elev sceptic. Încearcă să dai exemple specifice din viața de zi cu zi (exemplele personale funcționează incredibil de bine). Pentru fiecare abilitate și concept, elevii au nevoie să vadă conexiunea cu visurile lor. Ei au nevoie să ”urmeze înlănțuirea” dintre obiectivul tău zilnic și viitorul lor mai bun. Așa că, înainte de a intra în anul școlar, gândește-te la răspunsul tău la această întrebare pentru fiecare capitol/ lecție. Dacă te surprinzi pe tine spunând, ”Pentru că a fost predat întotdeauna în acest mod”, acordă atenție acestui lucru. Sapă mai adânc. Încearcă să înțelegi. Și, dacă este necesar, poate ai nevoie să vorbești despre asta. Cu siguranță, dacă nu ești sigur/ă cum anume conținutul cursului tău va ajuta acea anume populație specifică de elevi din clasa ta, nici ei nu vor înțelege, de asemenea.
Într-un sens mai general, cu toate acestea, este de asemenea important să împărtășești cu elevii tăi importanța de a fi bine informat, multilateral. Adevărul este că lumea se schimbă repede iar tu nu vei ști niciodată de ce abilități vei avea nevoie pentru a supraviețui în lumea de mâine. Nu cu mult timp în urmă, ”dactilografia” părea să fie o abilitate academică de prisos. Imaginează-ți încercând să navighezi în lumea de acum fără această abilitate! Și deși este dificil să convingi un elev de asta, nu știi niciodată unde vei ajunge profesional. De fapt, mulți absolvenți de facultate** nici măcar nu ajung să lucreze în domeniile pe care le-au urmat și absolvit! Totul arată doar că având o largă varietate de abilități te va face mai căutat pe piața muncii, îți va permite să ai mai multe alegeri în viitor.
3. De ce nu putem doar să ne relaxăm și să ne distrăm?
Nu lua întrebarea asta prea personal, dar este întotdeauna bine să luăm notă de ea. După ce am discutat despre importanța abilităților și conținutului mai sus, acum vorbim despre cum învață elevii… Educația nu este întotdeauna amuzantă. Câteodată este chiar modul în care stau lucrurile. Dar își pot imagina elevii ca ei să fie învățați aceleași abilități esențiale într-un mod în care ei să se poată conecta mai activ? Dacă e așa, de ce tu nu ți-ai dori acest fel de feedback? Și aruncându-le această întrebare în acest fel să-i încurajezi să fie participanți activi la propria educație. Acesta ar fi un win-win (o modalitate de câștig-câștig).
Celălalt capăt al acestei conversații (mai obișnuit cu elevii mai tineri) este discuția despre cum ar fi viața dacă am fi cu toții ”relaxați și ne-am distra” tot timpul. Pentru unii, asta ar putea rezulta ușor într-un moment de ”aha”. Dar fii cu băgare de seamă! Eternul ”glumeț” poate deraia această conversație printr-o simplă încăpățânare.
4. De ce să încercăm lucruri grele?
Frederick Douglass a răspuns destul de simplu în 1857, în discursul său West India Emancipation din Canandaigua, New York: “Dacă nu este strădanie, nu există progres.”
Nu este un concept ușor de asimilat, și este unul cu care mulți dintre noi se chinuie la maturitate. Dar fiecare an de viață academică a vieții elevilor trebuie să ajute la răspunsul la această întrebare: De ce să încerci?
Una din căile de a-i încuraja ”să încerce” este să celebrați realmente eșecurile și greșelile. Da, să le celebrați. Clasa voastră ar trebui să fie un loc pentru experimente. Și ca și într-un laborator științific, fiecare experiment eșuat te învață ceva nou (câteodată chiar mai mult decât un succes). Cum poți face din asta ”normalul”? E nevoie de multă muncă foarte conștientă. Mulți dintre noi trăiesc încă într-o lume în care ”eșecul nu este o opțiune” și chiar și cei mai tineri dintre elevii voștri ar putea să trebuiască să se dezvețe de câte ceva din asta. Aici este locul în care vine ”lucrul inimii”. Fii prezent. Fii încurajator. Și găsește căi să le permiți să revizuiască și să-ți arate ce pot face.
Pe deasupra acestor lucruri, dacă elevii tăi vor încerca și risca lucrurile grele menționate mai sus, ei vor dori să poată vedea progresul. Este prea complicat să te bazezi pur și simplu pe o răsplată potențială pentru toată munca grea, care va veni la un moment dat în viitor, în special pentru elevii mai tineri. Acum, notele ar putea să nu fie un factor de motivare pentru toți elevii, dar un feedback făcut la timp și țintit*** face minuni, dincolo de catalog. La nivelul lor de dezvoltare, dacă ei nu văd fructele muncii lor imediat, străduința li se va părea fără sens. Și, pentru cei care totuși nu par să răspundă la feedback-ul tău, este timpul pentru ceva muncă de investigație: ce ar face să merite efortul pentru ei? Mergi în întâmpinarea lor, acolo unde se află, și pornește cu ei de unde sunt (din acel punct).
Sursa: http://www.educationworld.com/%E2%80%9Cwhy-do-i-have-do-%E2%80%9D?