Aranjamentele flexibile și remodelarea clasei centrată pe elev

Iată și un articol despre cea mai avansată concepție despre aranjamentul clasei, în care mobilierul clasic este înlocuit parțial de alte moduri de așezare a elevilor, mai liber și în poziții diverse – pe perne, mingii, fotolii, canapele, taburete, pe jos, sau în scaune sofisticate pe rotile.. iar înălțimea meselor sau pupitrelor este aranjată în consecință.

aranjament-flexibil-6

Articol publicat de Kayla Delzer în Edutopia, Aprilie 2016

Îmi amintesc cu exactitate unde eram când am trăit un moment hotărâtor care m-a schimbat ca profesor pentru totdeauna. De fapt, mi-a inspirat articolul din EdSurge, De ce clasa Secolului XXI îți poate reaminti de Starbucks* (Why the 21st-Century Classroom May Remind You of Starbucks). Lucram la prezentarea mea pentru TED (Re-imaginarea claselor: profesorii ca studenți și elevii ca profesori)* în Cafeneaua Starbucks din apropiere și, uitându-mă în jur am realizat că toată lumea părea a fi fericită, angajați în munca lor și relaxați. Unii oameni aleg scaunele și mesele tradiționale în timp ce eu am optat să stau într-un fotoliu mare și confortabil cu MacBook-ul meu în poală. Muzica liniștită, lumina perfect reglată și estetica generală a cafenelei erau favorabile pentru marea varietate de oameni care învățau. Și dacă eu aș fi vrut să schimb locul în timpul cât am stat acolo, eram liberă să fac asta. Acesta este momentul când am decis că în 2015-2016 clasa noastră va arăta radical diferit față de orice altceva făcusem înainte.

*https://www.youtube.com/watch?v=w6vVXmwYvgs&feature=youtu.be

aranjament-flexibil-3

Cei care rezolvă acum = Cei care rezolvă probleme mai târziu

Cred cu tărie în menținerea concentrării pe ceea ce este cu adevărat important: studenții/ elevii. Dacă motivarea elevilor și angajamentul lor mai mare este cu adevărat ceea ce dorim până la urmă, atunci ca profesori trebuie să ne adaptăm în clasele noastre elevilor, în mod corect. Să vezi că unele clase arată la fel ca acum 70 de ani este rușinos. Elevii cu care împărțim clasele nu cunosc o viață fără conectivitate constantă, Wi-fi și audiență globală. În afara ferestrelor clasei este o lume dinamică, cu un ritm rapid și în continuă schimbare, plină de alegeri. Cum ne putem aștepta ca elevii noștri să rezolve probleme și să facă alegeri independent dacă noi în mod constant le rezolvăm problemele și facem alegeri pentru ei?

Mediile clasei noastre trebuie să conducă spre colaborare deschisă, comunicare, creativitate și gândire critică. Asta pur și simplu nu se poate face când copiii stau în rânduri de pupitre în fiecare zi. Luați în considerarea implicarea elevilor într-un proiect de re-desenare a clasei cu gândirea menționată de A.J. Juliani în LAUNCH cycle design. **

http://ajjuliani.com/work-the-problem/ // https://www.youtube.com/watch?v=LhQWrHQwYTk

aranjament-flexibil-2

Ce spun studiile

Tot ceea ce fac în clasa mea este bazat pe cercetare și cele mai bune practici pentru copii. Redesenarea clasei mele nu a fost diferită. Am descoperit că unele din beneficiile imediate ale aranjamentului flexibil includ arderea mai multor calorii, utilizând excesul de energie, un metabolism îmbunătățit, o motivare și un angajament crescute, crearea unui flux mai bun al oxigenului către creier și îmbunătățirea forțelor cheie și a posturii generale. Nu este o surpriză că activitatea fizică este conectată cu performanța academică mai înaltă, o mai bună sănătate și un comportament îmbunătățit. De fapt, o lucrare a lui Mathew T. Mahar & co.*** afirmă că:

Activități simple făcute în clasă pot mări performanța. Studiile sugerează că elevii care participă la scurte episoade de activitate fizică în clasă au un comportament mai mult orientat spre sarcini, cu cea mai bună creștere vizibilă pentru cei care erau cel mai puțin concentrați asupra însărcinării inițial.

*** http://nycphysicaleducation.com/wp-content/uploads/2013/03/Effects-of-a-Classroom-Based-Program-on-Physical-Activity-and-On-Task-Behavior.pdf

În plus, dacă dorești să-ți convingi directorii că aranjamentul flezibil este potrivit pentru elevii tăi sau chiar pentru întreaga școală, directorul meu, Jason Markusen are câteva gânduri interesante despre acest subiect (*1). În fine, Erin Klein, cu ale sale redesenări ale claselor bazate pe cerințele creierului, a fost inspirația mea originală (*2 – brain-based classroom redesigns). Ea m-a încurajat să „abandonez pupitrele”.

*1 – http://legacyelementary.blogspot.ro/2016/02/all-in-on-flexible-seating-and-why-you.html

*2 – https://www.edsurge.com/news/2016-03-01-10-tips-for-using-brain-based-methods-to-redesign-your-classroom

MJS Desks, nws, sears, 1

Redesenarea claselor în funcție de buget

Redesenarea unei clase întregi nu trebuie să fie scumpă, în special cu ajutorul de care puteți dispune cu Donors Choose (https://www.donorschoose.org/). Sigur, scaunele Hokki din clasa mea au costat 100$ fiecare, dar alte obiecte au costat între 0 (zero) și 30$. Dacă vrei să-ți redesenezi clasa în raport de un anumit buget, începe să cumperi câteva covorașe de baie sau salteluțe de yoga și ridică o masă la o înălțime adecvată utilizând picioare de pat. Sau pur și simplu taie picioarele unei mese mai scurt și adaugă perne și discuri pe care să stea elevii. Pictura de pe lăzile din clasa mea a costat în jur de 3$ pentru fiecare. Majoritatea lămpilor și obiectelor atârnate pe pereți au fost luate din casa mea, cu excepția ramelor, pe care le-am luat de la magazinul The Dollar Store. Părinții sunt de asemenea resurse grozave pentru donațiile pentru clasă. Ei oferă deseori bani pentru a vă ajuta, dacă nu au timp la dispoziție, așa că să nu vă fie frică să cereți.

aranjament-flexibil-5

Depinde de managementul clasei tale

Am puternica convingere că doar pur și simplu schimbând pupitreIe cu măsuțele nu asigură o motivație, angajament sau responsabilitate mai mare. Redesenând o clasă sau implementând un aranjament flexiibil (unde locurile nu sunt stabilite) este o schimbare atât în structura cât și în filozofia predării – o întreagă schimbare de mentalitate. De fapt, profesorii au nevoie de o intuiție ascuțită despre locul unde elevii lucrează și nivelul lor de angajament în orice moment. Trebuie să ne dorim să cedăm „puterea” hărții locurilor în clasă și cu adevărat să predăm responsabilitatea alegerii locurilor către elevii noștri. Am descoperit că, cu cât cedăm mai multă putere în clasele noastre, cu atât mai multă primim înapoi. Am băgat de seamă de asemenea, că elevii mei devin mai mult conștienți de ce fel de locuri și medii îi ajută pe ei să învețe mai bine. Și ei se simt mai încărcați de puterea de a avea oportunitatea alegerilor.

aranjament-flexibil-4

Alte considerații

  • Urmărim abordarea Responsive Classroom approach(*2). Lucrurile cu care elevii contribuie la Casa deschisă (Open House) sunt puse în lada comunității și utilizate de-a lungul anului.

  • Materialele de învățare personale ale fiecărui elev (jurnale de matematică, agende etc.) sunt puse în dulăpioare în colțul clasei noastre. Dacă nu aveți această posibilitate, o etajeră cu trei rafturi sau cutii de materiale ar putea fi un bun substitut.

  • Fii deschis la ideea de înlătura mult mobilier din clasa ta. La începutul anului, am scăpat de patru table, uriașa mea catedră de profesor, un dulap de documente și 20 de scaune tradiționale.

  • Instruirea cu întreaga clasă încă se petrece pe covorul cel mare din mijlocul clasei noastre. Acesta este locul în care ne petrecem mult timp din zi.

  • Înainte de a le permite elevilor tăi să-și aleagă singuri locurile, îți sugerez cu tărie să-i pui să încerce toate opțiunile, fiecare opțiune câte o zi întreagă. Probabil că la început nu vor ști unde învață cel mai bine până nu le vor încerca pe toate.

  • Elevii știu că îmi rezerv dreptul de a-i muta în orice moment dacă ei nu sunt angajați pe deplin și capabili să lucreze în locul pe care și l-au ales singuri.

  • Este o idee bună să ai mai multe combinații de locuri decât numărul de elevi din clasă. Eu n-am avut niciodată neînțelegeri între elevi pentru că aveam mult mai multe opțiuni decât sunt elevi în clasă. Cu toate acestea, dacă ar avea loc o dispută, aș rezolva problema în același fel în care rezolv orice ceartă asupra unui alt lucru din clasa noastră.

*2 – https://www.edutopia.org/blog/responsive-classroom-everyone-so-nice-joan-murphy

 

aranjament-flexibil-7

Cea mai bună practică începe acum

Sunt întrebată frecvent, “De ce aș face eu un aranjament flexibil în acest an dacă profesorul de anul viitor nu o să-l facă?” Iată răspunsul meu: Profesorii nu pot baza niciodată ceeea ce se întâmplă în clasele lor pe ceea ce profesorul din anul viitor poate face sau nu. Amintiți-vă, clasele noastre ar trebui să fie centrate pe elevi, nu pe profesori.

Vă rugăm să ne împărtășiți gândurile voastre și dacă aveți experiență cu aranjamentele flexibile ale clasei.

Sursa articolului – https://www.edutopia.org/blog/flexible-seating-student-centered-classroom-kayla-delzer?utm_source=SilverpopMailing&utm_medium=email&utm_campaign=102616%20enews%20gamebased&utm_content=&utm_term=top4&spMailingID=15736601&spUserID=MjkzNTE5MjYzODI5S0&spJobID=881957197&spReportId=ODgxOTU3MTk3S0

Kayla Delzer este Profesor la clasele elementare și Consultant Educational; scrie pentru Edsurge.com, despre teme legate de educație și tehnologie (edtech). Este o inovatoare entuziastă și călătorește frecvent prin țară (SUA) pentru a susține conferințe. De asemenea susține conferințe la nivel internațional pentru Best Keynote coalition, deoarece munca ei în domeniul redesenării claselor și aranjamentelor flexibile a devenit un standard internațional. Este de asemenea solicitată de companiile de tehnologie didactică să le analizeze produsele.

3 thoughts on “Aranjamentele flexibile și remodelarea clasei centrată pe elev

  1. Aranjamentele pe care le-ati prezentat sint adecvate copiilor de la nivelul primar si clase cu 14-15 elevi intr-o clasa. Ce propuneti pentru copiii de la nivelul gimnazial si de liceu unde aveti clase cu 30-32 de copii?

    Like

    • Ce propunem este micșorarea numărului de copii în clase, mai ales dacă ministerul vrea să integreze și copiii cu CES (cerințe educative speciale) în clasele normale. Desigur, va trebui mărit bugetul educației, mărit numărul de profesori, mărit numărul claselor etc. Dar dacă nu avem în minte unde vrem să ajungem nici nu vom porni la drum, vom rămâne tot la situația prezentă, care nu este deloc bună…
      Pentru situația prezentă, măcar trebuie înlocuite peste tot pe unde mai există băncile clasice cu pupitre individuale și introduse metode mai interactive, care să presupună și mișcare în clasă (pregătim un curs pentru profesori cu astfel de metode). făcute mai multe ore în afara școlii, în mediile unde copiii găsesc informații și provocări concrete..

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.