Viitorul educației depinde de învățarea abilităților socio-emoționale; Iată de ce

Astăzi vă propunem acest articol, scris de Ginacalro Brotto în EdSurge. Giancarlo are peste 20 de ani de experiență în tehnologia educației, atât pentru ciclul preuniversitar (K-12) cât și în mediul universitar. El este în prezent expert în strategie la SMART Global Education.

Noi am spune că nu numai viitorul educației depinde de dezvoltarea abilităților sociale și emoționale. Viitorul oricărei comunități sau societăți depinde de asta. Și de dezvoltarea abilităților de gândire independentă!

SEL-1

Cercetătorii de la Columbia University au concluzionat că, pentru fiecare dolar pe care școlile îl cheltuiesc pentru programele de învățare socio-emoționale se poate vedea un retur/ profit de 11/1 al acestei investiții.

Se spune că abilitățile sociale și emoționale sunt indicatorii a cât de bine se ajustează o persoană față de mediul social, se adaptează și se schimbă și, până la urmă ai succesului pe care îl va avea în viață. De fapt, abilitățile de bază ale dezvoltării cum sunt conștiinciozitatea, stabilitatea emoțională, deschiderea și calitatea de a fi agreabil pot fi chiar mai importante decât inteligența cognitivă în determinarea angajabilității viitoare. În ciuda faptului că aceste competențe sunt legate de importante rezultate pentru viață, poate fi o provocare pentru educatori să găsească moduri eficiente de a da prioritate, a preda și a evalua abilitățile sociale și emoționale.

Dezvoltarea acestor abilități de viață esențiale prin învățarea socială și emoțională (SEL) este critică pentru dezvoltarea copilului, deoarece este direct corelată cu succesul și fericirea lui ca adult. Pentru mulți copii, școala este singurul loc unde orice deficiență în aceste abilități poate fi adresată înainte ca ei să devină membri ai societății.

Combinând aceste abilități cu dezvoltarea celor academice creează experiențe de învățare de înaltă calitate și medii de învățare care împuternicesc elevii să fie astăzi, contributori mai eficienți în clasele lor iar mâine, la locurile lor de muncă sau în comunități.

SEL-3

Merită să investim în învățarea socială și emoțională (SEL)?

În conformitate cu un Raport CASEL privind învățarea colaborativă academică, socială și emoțională, intitulat ”Gata să conduci” (Ready to lead*) bazat pe o chestionare națională a directorilor de școli asupra modului în care SEL pregătește copiii și transformă școlile, există date care susțin importanța încorporării dezvoltării sociale și emoționale în școli. Raportul citează o meta-analiză făcută în anul 2011, care a descoperit că elevii care au primit o instruire social-emoțională de calitate au obținut note în medie cu 11 procente mai mari decât elevii care nu au primit instruire SEL.

* http://www.casel.org/wp-content/uploads/2017/11/ReadyToLead_FINAL.pdf

Cu toate acestea, beneficiile SEL nu se termină la absolvire. Un studiu** recent la OECD (The Organisation for Economic Co-operation and Development) a examinat cinci abilități sociale și emoționale primare – mintea/atitudinea deschisă, conștiinciozitatea, stabilitatea emoțională, abilitatea de a fi extrovertit și cea de a fi agreabil – pentru a determina care dintre acestea sunt cei mai puternici indicatori pentru succes. Studiul a dezvăluit că lipsa învățării socio-emoționale este corelată de regulă cu rezultate nefavorabile cum sunt șanse sporite de șomaj, divorț, sănătate precară, comportamente criminale și condamnări la închisoare.

** http://www.oecd.org/education/school/UPDATED%20Social%20and%20Emotional%20Skills%20-%20Well-being,%20connectedness%20and%20success.pdf%20(website).pdf

SEL-2

Pentru a justifica și mai mult avantajele SEL, raportul împărtășește avansul constatat de neuro-științe, implicând dezvoltarea abilităților SEL încă din grădinițe ”care pot avea beneficii pe termen lung asupra citirii și vocabularului, inclusiv în școlile din medii foarte sărace, sugerând că SEL poate fi de ajutor în acoperirea lacunelor de asimilare”. Raportul declară de asemenea, ”Cercetătorii de la Columbia University au ajuns la concluzia că pentru fiecare dolar pe care școlile îl cheltuiesc pentru programele de învățare socială și emoțională, se poate vedea un profit de 11 dolari al acestei investiții,” indicând că SEL merită investiția.

Dezvoltarea acestor abilități a arătat mai multe rezultate pozitive, incluzând performanțe academice mai bune, atitudini, comportamente și relații cu colegii îmbunătățite, ca și o mai profundă conexiune cu școala, mai puține acte de delicvență și de asemenea mai puțină suferință emoțională (elevi cu depresie, anxietate, stres sau retrași social).

Atunci când vine vorba să traducem aceste abilități dincolo de clasa de școală, OECD explică că starea de bine subiectivă poate fi definită ca având o stare mentală pozitivă; când revedem impactul SEL asupra adolescenților – care replică rezultatele grupurilor de adulți – acestea indică cu 10% mai multe legături dintre abilitățile SEL și satisfacția față de viață decât între abilitățile cognitive și satisfacția față de viață. Stabilitatea emoțională pare a fi cea mai relevantă dintre abilitățile de vârf care se corelează cu satisfacția față de viață, iar împreună cu conștiinciozitatea și abilitatea de a fi extrovertit arătându-și relevanța față de satisfacția la muncă și în viață.

SEL-5

Ce simt profesorii despre SEL?

Potrivit Raportului CASEL “Ready to Lead,” interesul și susținerea pentru SEL este ridicată printre profesori și directorii de școli (în SUA). Directorii, în special, sunt dornici să achiziționeze expertiza, să pregătească și să acorde susținerea pentru implementarea eficientă a noilor programe. Totuși, rezultatele cercetării au descoperit că, în timp ce majoritatea directorilor (97%) cred că predarea abilităților SEL va îmbunătăți comportamentul elevilor, învățarea și dezvoltarea lor, numai 35% raportează că școlile lor au dezvoltat un plan pentru a-i învăța pe elevi abilitățile sociale și emoționale. În plus, doar 40% dintre acești directori anticipează că asta va îmbunătăți performanțele academice, ceea ce este un indicator al lipsei de conexiune între suport și implementare.

O cercetare făcută de CASEL la nivel național asupra profesorilor din Statele Unite, intitulată ”Piesa lipsă” (“The Missing Piece”)***, arată că profesorii susțin în majoritate ideea de SEL. (90%) din participanți la această chestionare cred că abilitățile SEL pot fi predate și că de acest curriculum pot beneficia elevii din toate mediile sociale.

*** https://www.casel.org/wp-content/uploads/2016/01/the-missing-piece.pdf

SEL-4

Când va deveni SEL o prioritate?

Deși marea majoritate a actorilor din educație sunt de acord că abilitățile socio-emoționale (SEL) sunt importante, învățarea socio-emoțională a rămas pe o linie secundară, în timp ce liderii din educație s-au concentrat în schimb doar pe componenta academică, singură – prin opoziție cu dezvoltarea copilului ca întreg.

Datorită suportului pe care SEL îl are în comunitatea actorilor din educație, poate că este doar o chestiune de timp înainte de a fi adoptată pe larg. Dezvoltarea și accentul pus pe SEL în școli va conduce spre crearea unui spațiu de învățare în școli care să susțină elevii în a-și împărtăși liber ideile creative, să pună întrebări fără să se rușineze și să învețe concepte academice în timp ce își construiesc puternice abilități pentru întreaga viață. Avansul pe scară largă al SEL va cere o schimbare mare, dar graduală în pedagogie. În acest proces, noi putem construi un sistem de educație robust care produce cetățeni mai responsabili social, care sunt mai bine pregătiți pentru a lucra împreună pentru a construi comunități, națiuni și, până la urmă, o lume mai bună.

Sursa: https://www.edsurge.com/news/2018-06-04-the-future-of-education-depends-on-social-emotional-learning-here-s-why?

N.N. Citind prima oară acest articol, noi ne-am întrebat: Dacă un psiholog sau un psihoterapeut nu poate deveni bun în profesia lui, ajutând cu adevărat oamenii, fără să își rezolve întâi propriile conflicte interioare sau probleme emoționale, poate un profesor să-i învețe pe elevii săi abilitățile socio-emoționale fără să își dezvolte propriile abilități sociale și emoționale, dincolo de obligația de a stăpâni materia pe care o predă?

Voi, ce spuneți? Poate?

One thought on “Viitorul educației depinde de învățarea abilităților socio-emoționale; Iată de ce

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.