EduTips sunt micro-episoade înregistrate audio de Jennifer Gonzales de la Cult of Pedagogy, care conțin sugestii bazate pe cercetarea pedagogică, idei de predare, strategii de management al clasei sau, câteodată doar o mică povestire. Fiecare EduTip oferă o mică sugestie, utilă, care vă va ajuta să deveniți un profesor mai bun.
Iată mi jos lista sugestiilor oferite până acum de Jennifer:
1. Nu face ca lectura și ascultarea să intre în competiție
2. Nu țipa la clasa altui profesor.
3. Distrage atenția celui care distrage atenția clasei.
4. Amână oferirea de feedback până după ce o sarcină este realizată.
5. Pentru a comunica în timpul lucrului în grup utilizează gruparea reprezentanților.
6. Pentru o simplă diferențiere încercearcă o activitate pe niveluri de dificultate.
7. Opriți citirea tip ”popcorn” (leapșa la citirea cu voce tare).
8. Nu lua nimic la nivel personal.
9. Pentru a preveni comportamente în afara sarcinii de lucru, utilizează un ”salt antiseptic”.
Noi le vom traduce pe toate pentru voi. Iată și prima sugestie.
EduTip 1: Nu face ca lectura și ascultarea să intre în competiție.
Aceasta este o greșeală pe care văd că o fac atât de mulți profesori, vorbitori și alți prezentatori, și este atât de ușor de rezolvat! Iată problema: Le oferim elevilor noștri ceva de citit – ar putea fi o foaie de prezentare, un program, o temă nou-nouță, un diapozitiv PowerPoint, un site web – sau ce aveți nevoie. Și, aparent, vrem ca ei să citească chestia asta. Dar apoi începem să vorbim. Iar unii dintre noi vorbesc și vorbesc și nu se opresc niciodată, iar în acest timp săracii copiii ar trebui să citească ceea ce tocmai le-am dat. Nu știu ce poți tu, dar creierul meu nu funcționează așa. Eu nu pot citi cuvintele dintr-un lucru și să ascult simultan altceva, cu cuvinte diferite și să-i cer creierului meu să le proceseze pe ambele.
Și apoi – apoi! – atunci când timpul alocat pentru lectură se termină, unii dintre noi se înfurie când: (a) un elev arată lipsa de înțelegere a materialului pe care ar fi trebuit să-l citească, sau (b) un elev pare să nu fi ascultat lucrurile pe care tocmai le-am spus. Adevărul este că noi am cauzat aceste probleme datorită suprapunerii celor două procese – lectura și ascultarea.
Deci, data viitoare când aveți ceva scris pe care doriți ca elevii să-l citească, dar aveți de asemenea, unele lucruri pe care trebuie să le spuneți cu voce tare, alocați un timp separat pentru fiecare dintre acestea.
• Dacă că aveți nevoie să explicați ceva despre foaia de prezentare sau textul pentru lectură, oferiți explicația înainte de distribuirea acestora.
• E prea târziu? Nu e nici o problemă, spuneți-le tuturor să nu mai citească pentru o secundă și să se uite la tine. Sau dezactivați diapozitivul pe care îl afișați. Așteptați până când aveți toată atenția lor. Apoi spuneți-le ce trebuie să le spuneți.
• Când le dai ceva ce trebuie să citească pentru ei înșiși, acordă-le liniștea să o facă. Spune-le din timp că le vei da câteva minute de liniște și roagă-i pe toți să respecte liniștea, ca respect unii față de alții.
• Dacă elevii vor avea de pus întrebări despre ceea ce citesc și asta ar putea stârni discuții, nu le permite să le pună în timpul alocat lecturii. Cine întrerupe să știe că primește o amendă. Instruiți-i să-și noteze întrebările în timp ce citesc și anunțați-i că, la finalul timpului alocat pentru lectură va fi timp pentru întrebări și răspunsuri.