Tot ce trebuie să știi despre construirea unui material video pentru clasă (II)

Credem că mulți dintre voi – mai ales cei care s-au familiarizat cu platforme ca Zoom, de exemplu – și-au dat seama că pot utiliza captura de ecran dublată de explicațiile audio cu ajutorul funcției Share screen atunci când organizează întâlniri directe cu elevii lor – fără să mai fie nevoie să treacă prin etapa de înregistrare. Dar, atunci când ai elevi care nu pot participa la întâlnirile ”în direct”, ca să le spunem așa – din diferite motive obiective (ex. lipsa de acces la un echipament/ internet sau concurența cu părinții pentru utilizarea acestuia în momentul întâlnirii în direct) – ar fi bine să poți înregistra aceste screencast video pentru ca aceștia să le poată accesa mai târziu. Este o bună opțiune și pentru situația în care vrei să păstrezi aceste lecții pentru a le utiliza mai târziu, cu o altă clasă – opțiune bună mai ales pentru profesorii care predau la mai multe clase, deși în acest caz se reduce adaptarea/ personalizarea lecției în raport cu specificul elevilor din clasă.

Să vedem acum pașii următori pentru înregistrare, interactivitate, feedback etc.

1-Tot-trebuie-stii-screencasting-1

Găsește unealta de înregistrare potrivită

Dacă nu ai băgat de seamă încă, pare să existe un râu nesfârșit de produse edtech care toate îți permit să realizezi sarcini similare. Acesta este și cazul pentru realizarea filmelor video bazate pe captura de ecran (screencasting), așa că, pentru a păstra lucrurile cât mai simple, o să vă recomand doar câteva, despre care știu că sunt bune. O dată ce vei fi învățat să le utilizezi pe acestea, este destul de ușor să transferi aceste abilități către alte unelte pe care ai vrea să le încerci.

Marea deosebire între uneltele pentru screencasting depind de faptul dacă tu ai un echipament cu touchscreen sau unul la care utilizezi un mouse. Deși nu sunt cerute în mod obligatoriu, instrumentele cu touchscreen și stilus – creion pentru ecran (tabletele și laptop-urile 2-în-1) ating un prag nou de funcționalitate. Iată la ce ar trebui să te gândești în raport cu aceste două opțiuni:

Tablele interactive

(doar pentru echipamentele cu touchscreen)

Dacă au un echipament cu touchscreen, noi îi încurajăm pe educatori să utilizeze instrumente de screencasting care funcționează ca table interactive. Unul din instrumentele noastre favorite este ”Explică totul” – Explain Everything*. Frumusețea unei unelte cum este Explain Everything este aceea că funcționează ca o tablă digitală foarte interactivă, având integrată și o unealtă de înregistrare și editare. Și, mai important, ai și controlul fundalului tablei tale. În loc să scrii pe un fond alb, poți încărca pe fundal imagini și alte materiale vizuale – pachete de slide-uri sau note ghidate – pentru a deveni fundalul tablei tale interactive.

* https://explaineverything.com/

Iată aici un exemplu al unuia din materialele mele video realizat cu Explain Everything:

Independent vs. Dependent Variables

https://edpuzzle.com/media/5d2370fd5a83f8411b800130

Pentru educatorii care doresc să învețe să utilizeze Explain Everything și toate uneltele acestui soft, pot accesa tutorialul din cursul nostru online** – Explain Everything Tutorial***. Dacă vreți să mergeți pe această cale, asigurați-vă că aveți un bun creion pentru ecran (stilus) pentru adnotări. Noi recomandăm Meko Universal Stylus (#1), deoarece are un preț accesibil, dar permite realizarea unor adnotări curate și clare, cu un înalt nivel de precizie.

** https://learn.modernclassrooms.org/?ref=dd209d

*** https://docs.google.com/presentation/d/16f8bXojkYnK06I06zNKt5J9Z0Hqqz8vYkTRCpvwCSX0/edit#slide=id.g5cf5a5c090_0_0

#1 https://www.amazon.com/MEKO-Universal-Precision-Capacitive-Replacement/dp/B00N1BRWLA/ref=as_li_ss_tl?

1-Tot-trebuie-stii-screencasting-2

Uneltele tradiționale pentru captura video de ecran (Screencaster)

Dacă nu aveți un echipament cu touchscreen (și majoritatea oamenilor nu au așa ceva!) nu vă faceți griji! Uneltele tradiționale pentru captura de ecran își vor face treaba foarte bine. Cu o bună planificare stabilită, poți crea totuși materiale video angajante și de mare calitate. Atunci când alegi un screencaster eficient, vei dori să cauți unul care îți dă un mare nivel de flexibilitate, unelte de editare bune, capacitate de adnotare și are funcția de cameră web. Cea mai importantă unealtă de editare este capacitatea de a “trunchia.” Aceasta îți permite să mergi cu scroll până la un moment specific dintr-un material video și să re-înregistrezi dacă ai făcut o greșeală de neiertat, fără să mai fie nevoie să refaci întreaga înregistrare.

Unul din aceste screencaster pe care îl recomandăm este Screencast-O-Matic. Este o unealtă cu adevărat ușor de folosit și are toate funcționalitățile de care ai nevoie. Versiunea gratuită este bună, dar merită să o îmbunătățești (upgrade) contra cost, pentru a-i adăuga câteva funcțiuni interesante. Iată aici un tutorial al versiunii integrale – Screencast-O-Matic Tutorial (#2), care poate fi regăsit și în cursul nostru online. Există multe alte screencasters, cu funcționalitate similară. Nu contează cu adevărat prea mult produsul/ unealta, dacă are componentele cheie; până la urmă totul depinde de felul în care o folosești.

#2 https://docs.google.com/presentation/d/10JtgTDkzE6hnxhcHoSEPVi7QWSA2SXlJ2xwtQdDtyHg/edit#slide=id.g5cf5a5c090_0_0

https://learn.modernclassrooms.org/?ref=dd209dCurs online

Din moment ce este dificil să faci adnotări sau să scrii utilizând uneltele tradiționale, trebuie să compensezi această lipsă de funcționalitate cu animații; acestea îți permit să arăți anumite linii din text sau puncte pe rând, unul câte unul în timp ce vorbești, în loc să arăți tot textul dintr-o dată (poate ați văzut asta la unele prezentări profesionale în PowerPoint, n.n.). Acest lucru minimizează stresul pe care elevii îl resimt atunci când trebuie să noteze totul, imediat și îi păstrează concentrați pe fiecare punct din prezentarea ta video, pe măsură ce tu discuți despre acel punct. Pachetele de slide-uri care sunt animate cu funcția slow-release (eliberarea treptată a informației) conduc la crearea unor materiale video mai angajante pentru elevi. Dar asigură-te că utilizezi animații simple, care au un scop. Evită animațiile sclipitoare și efectele de sunet ne-necesare; s-a dovedit că ele mai mult distrag atenția și nu sunt benefice.

1-Tot-trebuie-stii-screencasting-4

Înregistrarea: Partea cea ma relaxantă

O dată ce ai ales programul de screencasting și ai completat procesul de planificare, este timpul să începi procesul de înregistrare. Pentru unii educatori acesta este un moment care le produce anxietate. Fă tot ce poți pentru a te relaxa; cu cât ești mai autentic, cu atât mai bine.

Înainte de a începe, asigură-te că este liniște în cameră și încearcă să ai un set de căști cu microfon. Dacă vrei o opțiune mai avansată, gândește-te la un set de căști cu microfon ajustabil. Atunci când înregistrezi, ar trebui să ai în minte un singur obiectiv: Nu vorbi niciodată fără să se petreacă ceva pe ecran:

  • Tablă interactivă (doar dacă ai un echipament cu touchscreen): Atunci când utilizezi funcția de tablă interactivă, asta este o sarcină relativ ușoară. Atunci când este posibil, scrie pe ecran. Dacă citești un text sau prezinți imagini, adnotează constant.

  • Screencaster tradițional: Atunci când utilizezi un screencaster traditional, asta poate fi ceva mai provocator. Pe măsură ce citești un text sau discuți despre imaginile de pe ecran, ia în considerare utilizarea pe ecran a cursorului tău – așa cum ai utiliza în persoană degetul care urmărește textul – pentru a marca porțiunea de text sau alt element vizual de pe ecran. Atunci când este posibil, subliniază sau încercuiește informațiile cheie. Acesta este momentul în care animațiile îți vor face viața mai ușoară (Ibrahim et al., 2012).

Amintește-ți să nu te împotmolești în mici greșeli. Când se întâmplă asta, utilizează funcția truncate în loc să re-înregistrezi totul de la cap. Dacă te simți emoționat, nervos, gândește-te să scrii pentru tine scenariul și comentariul. Vorbește repede și sincer și, înainte să-ți dai seama, vei avea un video bine făcut și angajant.

Cum să-l faci interactiv

O dată ce ai terminat de înregistrat partea video și audio, gândește-te cum ai putea să-l faci interactiv. Poți să creezi un video fantastic, care urmează toate regulile cercetării dar, fără unelte care să asigure faptul că elevii îl urmăresc, există șansa ca ei să nu-l mai urmărească la un moment dat.

Și în acest domeniu cercetarea arată că există două strategii simple care pot crește angajamentul elevilor față de aceste filme de instruire.

Întrebări incorporate

Una din cele mai importante trăsături ale lecturării informației sau al discuțiilor în persoană/ directe este verificarea înțelegerii. Este atât o oportunitate pentru profesori să ”ia temperatura” clasei, verificând înțelegerea elevilor, cât și o șansă pentru elevi să-și identifice erorile de înțelegere. Problema cu majoritatea verificărilor pentru înțelegerea informației în formatul direct este că, de obicei, angajează doar un mic procent de elevi. În cazul video-urilor de instruire, nu mai este cazul. Când încarci filmele tale pe o platformă ca Edpuzzle, de exemplu, poți include întrebări și idei cheie în filmul video – cu care fiecare elev trebuie să se angajeze. Noi recomandăm să includeți întrebări închise (în genul testelor cu răspunsuri multiple), astfel ca elevii să primească un feedback imediat la răspunsurile lor. Dacă vrei să urmărești răspunsurile, poți construi orele pe platforma Edpuzzle pentru a urmări datele. Iată aici un tutorial despre cum poți utiliza Edpuzzle. (#3)

#3 https://docs.google.com/presentation/d/1z8sWGDotmEoG82ZK_5alaANSDutj0dxJ6Bf2zAfnqSw/edit

Notele ghidate

O cale destul de ușoară prin care vă puteți asigura că elevii sunt atenți în timpul acestor video de instruire este să le cereți să completeze note ghidate. Provocarea este să faceți ca acestea să susțină învățarea, în opoziție cu cele care sunt bariere ne-necesare și plictisitoare. (pentru o privire generală a modului în care puteți include note ghidate, vedeți aici – #4)

În timpul în care elevii tăi privesc filmul video, ei ar trebui să-și ia notițe legate de conținutul esențial. Dacă le cereți să ia notițe de mână, unii vor înflori, dar majoritatea ar putea să se chinuie. Asta va extinde de asemenea timpul dedicat experienței de vizionare și va lua din timpul restului lecției, care ar trebui să fie și mai angajantă.

#4 guided_notes

Poți, în schimb să te gândești să furnizezi elevilor copii ale slide-urilor tale – pe hârtie sau în format digital – și să le permiți să adnoteze aceste slide-uri în timp ce urmăresc. Dacă acest lucru nu îți este confortabil, furnizează-le un model explicit de cum să ia notițe, cum sunt Cornell notes (#5), pentru a le furniza o structură clară.

#5 http://templatelab.com/cornell-notes/

Faza de consolidare a construirii filmelor video de instruire este ușor de trecut cu vederea. Dar ar trebui să dureze doar 10-20 de minute pentru fiecare video și poate avea un impact major asupra angajamentului.

1-Tot-trebuie-stii-screencasting-3

Pașii următori în călătoria voastră spre Screencasting

Ca și oricare altă abilitate care merită învățată, cea de screencasting cere planificare și practică. Dar cu timpul, această abilitate poate deveni o unealtă de predare esențială – fie că vorbim despre sala fizică de clasă sau cea virtuală. Cercetările făcute în rândul profesorilor-parteneri ai Modern Classroom (#6) au arătat că, atunci când utilizezi filmele de instruire (screencasts) pentru a permite elevilor să învețe în ritmul propriu și notarea bazată pe stăpânirea conținutului, se îmbunătățește substanțial capacitatea de diferențiere eficientă a instruirii.

#6 https://modernclassrooms.org/fellowship-impacts

Dacă vrei să cauți mai multe resurse și suport de-a lungul procesului, noi te putem ajuta. Pentru educatorii care vor să caute mai mult în resursele noastre, poți vedea lecții-exemplu sau poți învăța cum să incorporezi filme video într-o oră întreagă făcută în ritmul propriu al fiecărui elev și bazată pe măiestrie, cursul nostru gratuit poate fi accesat, iar acesta include acces nelimitat la conținuturile și tutorialele noastre.

https://learn.modernclassrooms.org/courses/essentials

În fine, pentru orice profesor care vrea ajutor personalizat la crearea de video-uri și planificarea orelor bazate pe măiestrie și desfășurarea în ritmul propriu, noi oferim programul de mentorat – Modern Classrooms Mentorship Program*.

https://learn.modernclassrooms.org/courses/mentorship?ref=dd209d

Fiecare participant în acest program este pus în corespondență cu un mentor expert din echipa Modern Classrooms, care furnizează:

  1. Feedback asupra tuturor sarcinilor realizate, de la video-uri de instruire la verificările programului de master

  2. La cerere, sesiuni de antrenamente virtuale 1-1

  3. După completarea stagiului de mentorship, trei sesiuni de educație continuă (CEUs) furnizate George Mason University.

Mentorii noștri au experiență în crearea de video-uri de instruire pentru elevii de la diverse niveluri de clasă și materii și sunt gata să-și împărtășească expertiza. Dacă ești interesat să te înscrii, poți salva 50$ din costul programului, folosind codul CULTOFPEDAGOGY.

Fie că preferi cursul gratuit, că plătești pentru un suport personalizat sau pur și simplu citești acest articol, noi sperăm că vei alege să utilizezi aceste video-uri de instruire pentru a crea experiențe de învățare mai bune pentru elevii tăi.

Sursa: https://www.cultofpedagogy.com/screencast-videos/

P.S. – Iată și o altă sursă de informare pentru crearea acestor instrumente de predare:

https://www.wikihow.com/Create-a-Screencast

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.