DECEMBRIE – Sezonul darurilor din perspectiva educatorior

Tradițiile ne îndeamnă în această lună, nu odată, ci de mai multe ori, să facem daruri. De Moș Nicolae, de Moș Crăciun, de Revelion. Unii nu mai simt în asta decât apăsarea obligațiilor sociale, alții – sperăm că cei mai mulți – trăiesc bucuria reală pe care ți-o aduce gestul de a dărui. Pentru că asta este adevărata semnificație a acestui gest – să faci un dar, de preferință semnificativ pentru persoana care îl primește, pentru a provoca și a căpăta acea bucurie pe care nu ți-o poate da nici un alt gest uman.

Și n-o spunem doar noi sau alți ”romantici incurabili” care nu ”țin pasul cu epoca actuală” în care astfel de gesturi sunt considerate de cei ”cinic-moderni” perimate – o spun cercetători serioși de la Harvard și Berkeley Education. Gestul de a dărui, cheltuirea cu caracter pro-social îți poate crește bunăstarea, starea de bine.*

https://dash.harvard.edu/bitstream/handle/1/11189976/dunn,%20aknin,%20norton_prosocial_cdips.pdf?sCheltuiala pro-socială și fericirea: Merită să folosești banii în beneficiul altora (Prosocial Spending and Happiness:Using Money to Benefit Others Pays Off)

(În paranteză fie spus, nu faceți niciodată greșeala de a returna un dar primit de la cineva – e o rețetă sigură nu numai de a-i răpi bucuria ci și de a-l răni; dacă nu vă place darul primit, primiți-l cu drag și apoi, pur și simplu puteți să-l dăruiți voi altcuiva – și există șansa de a nimeri un destinatar care să se bucure de acel dar).

1-giving-joy-7

Dar nu trebuie întotdeauna să cheltuiești bani pentru a obține răsplata. Tot ce avem de făcut este să fim buni… ceea ce te face fericit, iar fericirea te face mai bun**

https://greatergood.berkeley.edu/article/item/kindness_makes_you_happy_and_happiness_makes_you_kind Bunătatea te face fericit… iar fericirea te face bun

Ei bine, acest principiu ar trebui să funcționeze mai ales în educație, spune Alex Dixon, autorul articolului de mai jos.

1-giving-joy-4

75 de acte intenționate de bunătate pentru educatori

Noi cercetări sugerează că odată ce ai început să faci lucruri frumoase pentru alți oameni, probabil că nu vei mai dori să te oprești.

N-ar fi grozav dacă am putea intra într-un magazin să ne cumpărăm fericire pentru toată viața? Ideea nu este atât de fantezistă pe cât sună – atâta timp cât indiferent ce cumperi este menit pentru altcineva.

Cele două studii recente de mai sus sugerează că, să dăruim altora ne face fericiți, chiar mai fericiți decât atunci când cumpărăm pentru noi. În plus, bunătatea noastră ar putea crea un ciclu virtuos care promovează o fericire de durată și altruismul.

În unul din studii, care a fost publicat anul trecut în Journal of Social Psychology, cercetătorii din Marea Britanie au aplicat o serie de chestionare care măsurau satisfacția de viață; ei au împărțit pe cei 86 de participanți la studiu în una din cele trei grupe. Primul grup a fost instruit să realizeze un act de bunătate în fiecare zi, timp de 10 zile. Celor din al doilea grup li s-a spus să facă zilnic câte ceva nou de-a lungul celor 10 zile. Cei din cel de al treilea grup nu au primit nici un fel de instrucțiuni.

După ce s-au scurs cele 10 zile, cercetătorii au cerut participanților să completeze din nou chestionarul despre satisfacția de viață.

Cei din grupurile care au practicat bunătatea și s-au angajat în lucruri noi în fiecare zi au experimentat o creștere semnificativă – și aproximativ egală – a fericirii; cei din al treilea grup nu au devenit mai fericiți. Cercetările sugerează că faptele bune îi fac pe oameni să se simtă mai bine – chiar dacă ele s-au derulat pe o perioadă scurtă, cum au fost cele 10 zile – și că ar putea exista anumite beneficii atunci când variem actele de bunătate, deoarece noutatea pare să fie de asemenea legată de fericire.

1-giving-joy-2

Dar, conform celui de al doilea studiu, publicat în Aprilie în Journal of Happiness Studies, bunătatea ar putea avea un efect mai îndelungat și chiar mai profund asupra fericirii noastre.

În acest studiu, cercetătorii i-au instruit pe aproximativ jumătate din cei 51 de participanți să-și reamintească, cât de viu pot, ultima dată când au cheltuit 20 sau 100 de dolari pentru ei. Cealaltă jumătate dintre participanți a trebuit să-și reamintească când au cheltuit ultima oară aceleași sume pentru altcineva. Toți participanții au completat apoi o scală care măsura cât de bucuroși/ fericiți au fost.

Apoi cercetătorii au dat fiecărui participant mici sume de bani și două alegeri de bază: Ei puteau cheltui banii pentru ei (să plătească o factură sau altă cheltuială sau să-și ia un cadou) sau puteau cheltui banii pentru altcineva (printr-o donație, un act de caritate sau un cadou). ”Alegeți orice vă face pe voi cel mai fericiți”, le-au spus cercetătorii, adăugând că alegerea lor va rămâne anonimă, pentru a evita situația în care simt nevoia să apară mai altruiști.

Cercetătorii au făcut două mari descoperiri. Prima, care susținea concluziile primului studiu, oamenii în general se simt mai fericiți atunci când li se cere să-și aducă aminte de situațiile în care ei au cumpărat ceva pentru altcineva – chiar mai fericiți decât atunci când își amintesc că au cumpărat ceva pentru ei înșiși. Creșterea de fericire este aceeași, indiferent dacă au cheltuit 20 sau 100 de dolari.

Dar cea de a doua descoperire este chiar mai provocatoare: Cu cât participanții se simt mai fericiți atunci când își aduc aminte de generozitatea lor trecută, cu atât este mai probabil să aleagă să cheltuiască pentru altcineva în loc de pentru ei înșiși. Nu toți participanții care și-au amintit de bunătatea lor trecută s-au simțit fericiți. Dar cei care s-au simțit fericiți au fost covârșitor mai probabil să se orienteze spre altruism.

Conform autorilor acestor studii, rezultatele sugerează un gen de ”buclă pozitivă de feedback” între bunătate și fericire, astfel că una o încurajează pe cealaltă.

Implicațiile practice ale acestei bucle de feedback pozitiv într-o faptă bună (de exemplu să o scoți pe mama la masă) sunt că te-ar face mai fericit și, cu cât te simți mai fericit, este cu atât mai probabil să faci o altă faptă bună”, spune Lara Aknin, o absolventă de psihologie de la Universitatea British Columbia și autor principal al studiului. ”Aceasta probabil poate fi utilizată și de organizațiile caritabile: Reamintind donatorilor că donațiile precedente i-au făcut fericiți, iar experimentarea fericirii i-ar putea conduce la alte daruri generoase.”

1-giving-joy-10

La acest discurs Chase Mielke adaugă și el argumente și idei practice adresate educatorilor:

Dacă a existat o constantă pe care am văzut-o ilustrată de-a lungul cercetărilor despre bunăstare cât și în propria mea viață, aceasta este:

Trăirea pro-socială este cea mai puternică modalitate de a cultiva bucuria, scopul și relațiile pozitive.

În loc să vă dobor cu lungi tratate, împărtășesc aici cu voi cum puteți face asta. Aveți mai jos un extras (care poate fi tipărit) din cartea The Burnout Cure: Learning to Love Teaching Again *** (Remediul împotriva epuizării: Să înveți din nou să-ți placă să predai) – 75 de Acte altruiste pentru educatori.

*** https://www.amazon.com/Burnout-Cure-Learning-Teaching-Again/dp/1416627251/

1-giving-joy-11

Stabilește-ți niște obiective: Pe care le poți realiza în viitoarea săptămână? Pe cine poți înrola alături de tine într-o campanie a bunătății?

Plantează un copac la școală

Sună un părinte doar ca să-i faci complimente despre copilul lui

Fă un compliment unui coleg sau directorului tău

Cumpără un desert pentru cei de la masa de lângă tine

Întreabă un nou profesor cum îl poți ajuta astăzi

Mulțumește unui/ unei îngrijitoare

Curăță ceva ce, în mod normal, altcineva trebuie să curețe

Postează un mesaj pozitiv despre cineva pe media socială

Fii gazdă a undei ”colecte rapide” și donează bani pentru o cauză locală

Cumpără gogoși, covrigi… pentru colegii tăi

Lasă pentru cineva cel mai mare bacșiș pe care salariul tău de profesor ți-l permite

Trimite un mai unui fost elev și spune-i că ești mândru de el/ ea

Invită în conversația ta un nou membru al echipei

Scrie partenerului tău o listă cu lucrurile care îți plac la ea/ el

Cumpără de mâncare sau cafea pentru persoana care stă la coadă în spatele tău

Utilizează markeri care se pot șterge ușor pentru a scrie afirmații pozitive pe oglinda din baie

Zâmbește către sau salută un străin

Supraveghează copilul (sau animalul de companie) cuiva, gratuit

Dăruiește lucruri în campaniile caritabile

Sună un membru al familiei doar pentru a-i spune de ce îi/o apreciezi

Lasă pe cineva de la coadă (poștă, magazin etc.) să intre în fața ta

Trimite anonim flori unui coleg de la școala ta

Fă o oală de mâncare și las-o în cancelarie pentru colegi

Recomandă cuiva o carte bună

Scrie o scrisoare de mulțumire unuia dintre foștii tăi profesori sau mentori

Donează din hainele care sunt încă bune

Pune-ți telefonul deoparte și fii prezent într-o conversație

Plătește anonim datoria pentru masă a unui elev

Întreabă un profesor de sprijin cum îl/o poți ajuta astăzi

Acoperă orele de clasă ale unui coleg care a trebuit să lipsească pe neașteptate

Fă complimente șefului tău

Pune un bilet anonim cu o afirmație pozitivă în pupitrul sau dulapul unui elev.

Plătește biletul de tramvai, mașină sau tren pentru persoana din spatele tău

Gătește cina pentru cineva care are o săptămână aglomerată (sau o fază de viață dificilă)

Curăță o litieră

Participă la evenimentul unui elev – concurs atletic, spectacol, hobby

Returnează căruciorul de cumpărături al altcuiva

Pune într-un plic câțiva dolari și scrie pe el ”dacă ai nevoie de ei, păstrează-i, dacă nu, mai adaugă câțiva și dă mai departe”

Spune-i unui elev că ești recunoscător că îl/o ai în clasă/ școală

Fii voluntar la o cantină socială din cartier (ai puncte bonus dacă-i iei pe elevi sau colegi să te ajute)

Înregistrează-te pe lista de donatori de organe, măduvă osoasă

Lasă-i gustarea/ dulcele favorit pe pupitrul unui elev înainte de începerea orelor

Re-postează articolul de pe blogul unui prieten, coleg sau elev

Dă tuturor de pe coridor un salut tip high five

Cumpără pentru cineva un sticker / alt produs unic, cool de pe un site care promovează tineri artiști independenți

Scrie o afirmație frumoasă pe tabla unui coleg înainte ca el/ea să ajungă la lucru

Lasă-ți colegul să facă copii xerox înaintea ta

Oferă-te să ajuți un coleg să pună note pe lucrările elevilor

Întreabă-l pe șeful/ directorul tău cu ce îl/o poți ajuta astăzi

Aruncă niște monede în mașina de cafea pentru ca altcineva să le poată folosi

Cere scuze de la cineva față de care ai greșit

Donează-ți ziua liberă pentru un coleg cărui i s-a îmbolnăvit copilul sau are altă problemă medicală

Oferă-te voluntar de serviciu pentru pauză, la cantină sau alte însărcinări pentru a ajuta un coleg

Oferă-te să cumperi proiectul artistic al unui copil

Cumpără, pentru un elev sau coleg, o carte care știi că o să le placă

Plasează în cutia poștală a unui coleg o notă de mulțumire

Invită un elev să ia masa de prânz cu tine

Cumpără pentru/ dă unui nou profesor rechizitele pe care știi că ai uitat să le cumperi în primul tău an ca profesor

Ajută pe cineva să-și ducă bagajele

Organizează un proiect de donații pentru un coleg

Donează sânge (puncte bonus dacă inviți pe altcineva să ți se alăture)

Scrie o postare online despre ceva care îți place la școala ta

Fă o cană mare de ciocolată caldă pe care să o dai elevilor sau colegilor într-o zi rece (sau limonadă în zilele călduroase)

Scrie o scrisoare de recomandare pentru un elev fără să ți se ceară

Vorbește în particular cu un elev ca să-i spui că ai remarcat cât este de rezilient (sau altă trăsătură de caracter grozavă pe care o are)

Sună un prieten cu care nu ai mai vorbit demult

Trimite o notă de mulțumire sau un card cadou furnizorului tău de internet/ mail, telefon etc.

Pune o notă de afirmare pozitivă anonimă în cutia poștală a unui coleg

Realimentează barul de cafea al personalului cu cea mai bună cafea pe care ți-o poți permite

Curăță frigiderul din cancelarie

Pune-i pe elevii tăi să organizeze o petrecere surpriză pentru un coleg

Postează online o evaluare pozitivă pentru o afacere pe care o folosești frecvent (restaurant, magazin etc.)

Pune pe tava ta de mâncare încă o jumătate de porție în plus și dă-o cuiva care are nevoie

Curăță zăpada și gheața de pe mașina altcuiva

Trimite un pachet de îngrijire cuiva care face armata în afara țării

1-giving-joy-5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.