Subiecte
-
Științele limbajului
-
Științe umaniste & arte
Clasele
-
(Clasa pregătitoare), Cl. 1-2
-
3-5
-
6-8
Scurtă descriere
Cinci jocuri amuzante care folosesc selecțiuni din texte de lectură pentru a construi abilitățile elevilor de a silabisi, de a recunoaște cuvintele – rostite, sau vizual, de a le căuta rapid, de a construi o succesiune corectă, de a analiza structura propoziției.
Obiective
Aceste jocuri cu grupuri mici sau cu întreaga clasă îi vor angaja pe elevi în timp ce își dezvoltă o varietate de abilități de citire.
Cuvinte cheie
Silabe, silabisire, succesiune, structură, căutare, recunoaștere, vocabular, sinonim, vizual.
Materiale necesare
-
Selecțiuni din texte de citire/ lectură
-
Hârtie și creioane
Planul de lecție/ activitate
Următoarele cinci jocuri rapide construiesc abilitățile de citire:
1. În căutarea silabelor
Construirea abilităților de despărțire a cuvintelor în silabe
Dați fiecărui elev o bucată de hârtie de scris liniată. Instruiți elevii să plieze hârtia pe lungime, pentru a crea trei coloane și să numeroteze coloanele cu 1, 2 și 3. (Elevii mai mari ar putea împărți hârtia în mai multe coloane; sau să pună în capul coloanelor 2, 3 4 sau mai mult sau 3, 4, 5 sau mai mult – înseamnă că elevii mai mari vor nota doar cuvintele cu mai multe silabe). Numerele indică numărul de silabe din cuvintele care sunt plasate în fiecare coloană.
Dați-le o selecție dintr-un text (sau un paragraf, o pagină sau altă lungime de text potrivită cu vârsta / clasa). Și pune-i pe elevi să scrie fiecare cuvânt din text în coloana potrivită de pe hârtia lui cu coloane (în funcție de numărul de silabe al cuvântului). Elevul care plasează cele mai multe cuvinte în coloanele potrivite învinge!
2. Propoziții Alfa
Construiește abilități de gramatică (structura propoziției) și creativitatea
Selectați o propoziție dintr-un text pe care elevii l-au citit. Apoi pune-i pe elevi să lucreze individual sau în perechi pentru a crea o altă propoziție în care cuvintele să înceapă cu aceleași litere ca și cuvintele din propoziția selectată. De exemplu, The house was for sale (casa era de vânzare) ar putea deveni Ten helicopters were flying south (zece elicoptere au zburat spre sud). Elevii votează cea mai bună propoziție creată de colegii lor.
Pentru elevii mai mici, asigură-te că alegi propoziții scurte, cu cuvinte care încep cu litere comune.
3. Potrivirea înțelesului
Construiește abilitățile de înțelegere a cuvintelor (și spiritul de observație, n.n.)
Împarte clasa în perechi de câte doi copii. Furnizează fiecărei perechi 20 de fișe (de mici dimensiuni – format carte de joc, preferabil din carton, pentru a putea fi refolosite) și pune-i să le împartă între ei în mod egal. Apoi dă fiecărei perechi 10 cuvinte din vocabular. Spune fiecărui elev să scrie câte un cuvânt diferit pe cinci dintre fișe, câte un cuvânt pe fiecare. Apoi spune elevilor să scrie definiția acelor cuvinte pe celelalte cinci fișe, câte o definiție pe fiecare fișă. Amestecă fișele ca pe cărți de joc, întoarce-le cu fața în jos și plasează-le pe cinci rânduri de câte patru fișe fiecare. Pune pe primul jucător din pereche să întoarcă două fișe. Dacă pe fișele respective găsește un cuvânt și definiția lui, le poate păstra și continuă să întoarcă alte două fișe. Dacă fișele nu se potrivesc, ele se întorc din nou cu fața în jos și vine rândul celui de al doilea jucător din echipă. Jocul continuă până când toate cuvintele sunt potrivite cu definițiile lor.
(Păstrează fișele create astfel pentru un joc viitor, n.n.)
O idee de extensie: Furnizează fiecărei perechi o listă diferită de cuvinte din vocabularul învățat. În acest fel, vei strânge fișe pentru mai multe jocuri de vocabular, pe care elevii le pot împărtăși data viitoare.
PS – Asigurați-vă că ați învățat/ exersat înainte cu copiii definițiile cuvintelor. Puteți utiliza în clase și planșe cu cuvinte specifice din texte literare sau cele specifice unei anumite materii și puteți adapta jocul la lectura de text specific pentru acea materie, pentru clasele mai mari.
4. Care cuvânt?
Construiește abilitățile de recunoaștere a cuvintelor și succesiune în propoziție (+ atenția la ceilalți, abilitățile de observație, memoria, n.n.)
Concentrează atenția elevilor supra unei anume povești sau capitol de text. Selectează un ”cuvânt misterios” din textul ales, scrie acel cuvânt pe o bucată de hârtie și dă elevilor un indiciu despre localizarea acelui cuvânt în text. De exemplu spune, Mă gândesc la un cuvânt de la pagina 63. Elevii pun pe rând întrebări care au ca răspuns un Da sau Nu, pentru a ghici cuvântul corect. De exemplu, un elev ar putea întreba, Vine după cuvântul timp din acea pagină? Sau, Este înainte de cuvântul special? Răspunsurile profesorului îi vor ajuta pe elevi să elimine posibilitățile incorecte. Fiecare elev, când îi vine rândul, are oportunitatea de a ghici cuvântul. Dacă ghicește corect, obține un punct și conducătorul jocului (profesorul, la început) selectează un nou cuvânt. Dacă propunerea lui nu este corectă, iese din joc până la următoarea rundă.
După ce elevii învață regulile acestui joc, ei pot juca singuri în grupuri mai mici. În grupuri mici, fiecare elev joacă un rol mai activ în joc.
5. Vânătoarea de cuvinte
Construiește abilitățile de căutare rapidă și recunoaștere vizuală a cuvintelor (pentru citirea mai rapidă, n.n.)
Alege o secțiune de text potrivită ca lungime cu vârsta elevilor. (Ar putea fi un paragraf, o pagină sau mai multe). Dă elevilor o bucată sau un fragment de hârtie. Scrie pe tablă patru cuvinte; trei din cuvinte extrase direct din text; cel de al patrulea nu apare în text. Imediat ce cele patru cuvinte sunt dezvăluite, pune elevii să treacă în revistă textul, căutând cele patru cuvinte. Atunci când vor ști care cuvânt anume nu apare în text, ei îl vor scrie pe bucata de hârtie și vor pune jos creioanele ca semn că au terminat. Câți dintre elevi au găsit cuvântul corect?
Evaluare
Un scurt test verbal va determina dacă elevii au prins abilitățile pe care fiecare din activitățile de mai sus intenționează să le dezvolte/ întărească.
Sursa planului de lecție: aceste activități au fost propuse de Gary Hopkins, editor-șef la Education World® – https://www.educationworld.com/a_lesson/03/lp301-01.shtml