2023 -Un nou început

În primul rând vrem să urăm din nou tuturor cititorilor noștri un an 2023 plin de reușite și bucurii.

În acest an, de sărbători, echipa noastră și-a acordat o mică vacanță. Vacanță de la scrierea de articole, dar nu și de la dezbaterea temelor ”arzătoare” despre educație, dezbateri care s-au desfășurat chiar din primele zile ale noului an 2023, când patru dintre membrele fundației au discutat despre problemele legate de pregătirea inițială a profesorilor și despre situația nu tocmai îmbucurătoare a desfășurării modulelor de pedagogie din facultăți. Menționăm că una dintre membrele consiliului este în prezent masterand, urmând și modulul pedagogic avansat și cunoaște situația în mod direct. De asemenea, situația a fost descrisă de Dl. Ștefan Pălărie la întâlnirea de la guvern pe tema educației, organizată în luna noiembrie în cadrul proiectului Sustainable Futures, proiect inițiat de către organizația Social Innovation Solutions.

Dl. Pălărie urma și dânsul modulul pedagogic la Universitate și s-a arătat șocat că majoritatea colegilor lui lipseau de la cursuri și copiau pe față în timpul examenelor, întrebându-se ce fel de profesori vor fi apoi cei care vor alege cariera didactică.

Pe scurt formulat, când majoritatea studenților lipsesc de la cursurile din modulul pedagogic și copiază la examene, iar profesorii lor acceptă situația și sunt mai mult interesați de numărul de studenți înscriși la curs și de numărul articolelor și cărților publicate și nu de calitatea formării viitorilor profesori, nu putem avea pretenția ca noii profesori intrați în sistem să știe ce au de făcut și cum să predea personalizat și la nivelul cerut de dezvoltarea economiei și de schimbările rapide din societate.

Și e numai unul din aspectele care afectează calitatea educației din România, pe lângă sub-finanțarea cronică și inechitatea distribuirii resurselor și inechitatea accesului tuturor copiilor la o educație de calitate.

Poate că de la acest nivel – al pregătirii inițiale și continue a viitorilor și actualilor profesori – ar trebui începută toată transformarea sistemului de educație, după ce vom lupta pentru o finanțare adecvată – acel 6% prevăzut în Legea din 2011.

Și, dacă tot vorbim despre pregătirea pentru meseria de profesor, cred că ar fi potrivit să vă povestesc cele aflate la un seminar online desfășurat acum două zile, cu tema ”Strategii de activare a învățării socio-emoționale de-a lungul întregului curriculum ”, un eveniment organizat de Solution Tree, avându-l ca invitat pe Jorge Valenzuela, autorul cărții Creșterea echității prin SEL (învățarea socio-emoțională:

https://www.solutiontree.com/authors/jorge-valenzuela/raising-equity-through-sel.html?

Emoțiile – o altfel de Cutie a Pandorei. Photo by Pixabay on Pexels.com

Strategii de activare a învățării socio-emoționale

În primul rând Dl. Valenzuela ne-a povestit despre evoluția proprie, de la un profesor obișnuit care se străduia să aleagă cele mai bune strategii de predare și nu înțelegea de ce multe dintre aceste strategii eșuează, până la momentul în care a aflat mai multe despre rolul inteligenței emoționale a profesorilor și al învățării socio-emoționale în școală și apoi s-a străduit să aplice această cunoaștere în propria predare.

Așa cum spunea, strategiile de predare pot avea efecte diferite asupra elevilor – pentru unii dintre aceștia, strategiile folosite de profesori pot fi contra-productive, pentru alții pot avea efecte de dezvoltare a inteligențelor sau de stimulare a interesului pentru anumite teme sau domenii.

Dar, indiferent ce strategie alege un profesor, aceasta nu va avea un efect benefic dacă profesorii ignoră ”elefantul din cameră” – copiii nu pot învăța nimic dacă relația cu profesorul nu este una empatică și pozitivă și dacă procesul de învățare nu este echitabil.

Condiția colaborării dintre elevi și adulți este aceea de a obține echitatea în educație, spune dl. Jorge Valenzuela.

Și pentru asta e nevoie și de o bună colaborare dintre profesori, dintre profesori și părinți și o bună implicare și susținere a directorului școlii. În toate aceste relații este nevoie de o reală empatie, o calitate care poate fi învățată în timp.

”Mie, spunea Jorge Valenzuela, mi-au trebuit câțiva ani ca să-mi dezvolt inteligența emoțională și să nu reacționez negativ în anumite situații sau să pot colabora cu oricare dintre colegii profesori și cu toți părinții.”

Până la urmă, întreba Jorge, de ce aleg oamenii meseria de profesor?

Din cercetările desfășurate până în prezent de mai multe echipe, s-a dovedit că cele mai frecvente două răspunsuri ale profesorilor sunt:

– Ca să facă o schimbare în viața copiilor

– Pentru că ei consideră că pot fi buni în această profesie

De reamrcat că aproape nici un respondent nu a menționat avantajele materiale ale profesiei.

Cât despre relația dintre directori și profesori, unul din aspectele subliniate de Jorge a fost acela că directorii pot asista la orele profesorilor din școala lor, dar trebuie să arate un anumit grad de respect față de acei profesori și de ce fac aceștia în clasă. Directorii ar trebui:

– să-și anunțe din timp vizita la clasă

– să nu stea mai mult de 10-15 minute în clasă

– să nu intervină în timpul vizitei în desfășurarea procesului de învățare

– să urmărească doar instruirea și rezultatele

– să nu menționeze nume în raportul de vizită ci doar să observațiile generale și obiective care pot fi utilizate pentru a îmbunătăți anumite aspecte la nivelul tuturor claselor.

Deși SEL (învățarea socio-emoțională) are un rol foarte mare asupra rezultatelor învățării, ea nu este un panaceu al tuturor problemelor și nu este eficientă dacă constituie un program / o materie de sine stătătoare, cum există tendința în unele școli. Cel mai bine este ca elementele SEL să fie integrate de-a lungul întregului curriculum.

Ce ar trebui să facă profesorii pentru a putea include elementele SEL în propriul curriculum?

Există deja un protocol în cinci pași, numit Walk Protocol.

Pasul 1Să-ți înțelegi propriile emoții. Ca să-și poată regla propriile emoții într-o criză sau o situație dificilă, în primul rând profesorii trebuie să-și dezvolte propria inteligență emoțională. Să înțeleagă bazele CASEL 5* – să înțeleagă emoțiile să le recunoască, să le stăpânească, să înțeleagă care sunt acele lucruri (triggerii) care le declanșează o anumită reacție emoțională și să-și poată conștientiza și stăpâni imediat reacțiile – să lucreze permanent la propria inteligență emoțională.

CASEL 5* e un cadru care funcționează ca o rețetă pe care o înveți repetând.

* https://casel.org/fundamentals-of-sel/what-is-the-casel-framework/

După ce ai învățat rețeta, poți să începi să lucrezi la dezvoltarea unei mentalități deschise.

Ca să știi cum stai la început, poți să completezi un test de inteligență emoțională**

** https://www.ihhp.com/free-eq-quiz/

https://www.la-psiholog.ro/teste-psihologice/test-eq-inteligenta-emotionala

Jorge ne-a recomandat și un articol din Edutopia, menit să ajute profesorii să-și stăpânească propriile emoții:

https://www.edutopia.org/article/simple-tool-help-teachers-regulate-their-emotions

Pasul 2Să-ți cunoști credințele despre elevii tăi – să-ți recunoști prejudecățile, părtinirile, etichetele pe care le pui acestora, de multe ori fără să-ți dai seama.

În afară de lucrul fiecărui profesor cu sine însuși pentru înlăturarea propriilor prejudecăți și părtiniri, la acest pas Jorge vă propune câteva idei și resurse pentru lucrul cu clasa și cu colectivul de cadre al școlii:

a. Un plan de lecție despre cum puteți genera înțelegeri de comun acord cu clasa, pentru a construi o cultură echitabilă în clasă (#1).

Aceste înțelegeri sunt bazate pe discutarea (în perechi sau cu întreaga clasă)unor întrebări ca:

Una dintre cele mai importante părți ale rolului de cursant în această clasă este să ne asigurăm că avem grijă unul de celălalt, astfel încât toată lumea să poată învăța. Asta înseamnă să creăm o sală de clasă în care toți să se simtă în siguranță. Ce înseamnă să ai o sală de clasă care să te simți “în siguranță”?

– Care sunt modurile în care vă puteți simți în siguranță sau nesiguri atât fizic (în corpul vostru), cât și emoțional (în sentimentele voastre)?

– De ce este important să creăm o sală de clasă în care toată lumea să se simtă în siguranță și pregătită să învețe?

– Cum îți dorești să te trateze anul acesta colegii tăi pentru a te simți în siguranță?

– Toată lumea vrea să fie tratată bine, iar pentru ca acest lucru să se întâmple toată lumea trebuie să fie de acord să-i trateze bine pe ceilalți. Care sunt unele dintre modurile în care putem fi de acord să-i tratăm bine pe alții în clasa noastră?

Răspunsurile la aceste întrebări vor fi trecute pe o hartă și sunt votate cele mai importante. Apoi clasa va discuta idei de înțelegeri / reguli care să conducă la realizarea acelui climat de siguranță și înțelegere, egal pentru toți.

#1 https://schoolguide.casel.org/resource/sample-lesson-plan-generating-classroom-shared-agreements/

b. Cum să utilizați strategia discuțiilor în cerc, care întăresc comunitatea și relațiile din clasă și ating obiective în dezvoltarea emoțională și academică a elevilor.

#2 https://www.edutopia.org/article/using-circle-practice-classroom

Plus o listă întreagă de resurse destinate discuțiilor despre echitate dintre profesori și la nivelul conducerii școlii.

#3 https://docs.google.com/document/d/1RdBx1eLCAd241LUEjyARItKvpf-IEenD2ouaZg65T6M/edit

Pasul 3 – Să-ți dezvolți cunoașterea despre elevii tăi – nu numai ca învățăcei și despre nevoile lor de învățare specifice, ci și ca persoane, cu talentele, interesele, pasiunile lor, părțile lor tari sau mai slabe, despre mediul în care trăiesc acasă, în comunitate etc.

La acest pas Jorge vă propune alte resurse –

Un film și un articol din Edutopia despre construirea relațiilor, utilizând o hartă a empatiei:

https://www.edutopia.org/video/building-relationships-empathy-maps

Și un alt articol din Edutopia – Un instrument care-i ajută pe elevi să ia decizii mai bune

https://www.edutopia.org/article/tool-help-students-make-good-decisions

Pasul 4 – Să-i ajuți pe elevi să-și dezvolte inteligența emoțională

La pasul patru, Jorge vă propune ca resursă Roata emoțiilor pentru copii, plus articolul din Edutopia despre decizii:

– PDF

O puteți regăsi și în acest articol în limba română

https://go2coaching.ro/roata-emotiilor-2/

Pasul 5 – Să activezi inteligența emoțională în cadrul lecțiilor din curriculum.

Pentru acest pas, Jorge vă propune alte resurse:

a. Un articol tot din Edutopia despre cum puteți începe să integrați învățarea socio-emoțională în lecții:

https://www.edutopia.org/article/getting-started-integrating-sel-lessons

Precum și resursele create la Harvard School of Education, în cadrul Project 0 – Să faci învățarea vizibilă, resurse pe care le puteți găsi aici, în articolele și cărțile publicate de Corwin:

https://us.corwin.com/en-us/nam/visible-learning

https://us.corwin.com/en-us/nam/sel

De asemenea, așa cum probabil știți, o altă resursă de învățare o constituie experiența colegilor profesori, din școala voastră sau alte școli. Și la acest capitol, Jorge vă propune o altă resursă, un film creat tot de Edutopia – Vizitele de învățare bazate pe observația structurată:

https://www.edutopia.org/video/learning-walks-structured-observation-teachers/

Am verificat și nici unul din articolele recomandate de Jorge Valenzuela nu a fost încă tradus în CREER. Așa că, dacă vă interesează traducerea acestor articole, vă rugăm să ne dați de știre 🙂

A consemnat, Rodica Bărbuță

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.