Dacă tot am vorbit despre modul în care ne formulăm obiectivele pentru acest an, ne face plăcere să vă transmitem scrisoarea primită de la A.J. Juliani la acest început de an și, totodată îndemnul lui – împărtășiți-vă propriile experiențe și lecții învățate.
Acest îndemn este totodată și al nostru, al echipei CREER – acest site CREER a fost creat pentru voi și va găzdui cu drag poveștile voastre despre proiecte de succes, despre proiecte încercate și lecții învățate. Ceea ce aveți de spus fiecare dintre voi poate constitui o inspirație și o mână de ajutor pentru colegii voștri din alte școli.
În acest an chiar ne-am propus să publicăm materialele primite de la cititorii noștri. Puteți trimite materiale (texte și fotografii) la adresa – rodi4ana@gmail.com. Noi le vom publica și vă vom promova cu drag:)
Rodica B.
Happy New Year!
Dacă este un lucru pe care l-am învățat în acest an, este acela că mai am multe de învățat, de încercat, de înțeles. Deoarece am ajuns să lucrez cu mai multe școli și districte din țară (și din lume), am remarcat că, chiar și în ceața schimbărilor neprevăzute se întâmplă multe lucruri bune.
Se petrece atât de multă învățare. Există oameni care fac, creează și peste tot se utilizează învățarea prin proiecte chiar mai mult decât înaintea pandemiei.
Așa că, de la acest început de Ianuarie vreau să pun în evidență în blogul meu, în site, în interviurile audio și pe canalul de Youtube cât mai mult posibil din aceste lucruri bune care se petrec. Dacă ai o poveste de spus despre ceea ce ai învățat, ceea ce ai încercat, despre ce funcționează (sau ce nu), te rog să ne trimiți un email și să ne contactezi. Caut oameni cu care să vorbim despre lecțiile pe care le-am învățat din anul 2021 și despre cum vom folosi aceste lucruri în 2022.
Poate te întrebi de ce?
Pentru început, pentru că mă inspiră (și mai mult ca sigur îi va inspira și pe alții, n.n.) să văd cât de mulți educatori și comunități de învățare au fost nu numai reziliente dar s-au și adaptat în fața incertitudinii (de aceea am și scris noua mea carte Adaptable*).
* Adaptabil: Cum să creezi un curriculum adaptabil și experiențe de învățare flexibile care funcționează în orice mediu (o carte care a intrat deja în biblioteca CREER)
Cu toate acestea, motivul principal vine de la ceea ce am văzut că se întâmplă în atât de multe școli (inclusiv școala la care învață copiii mei) – lucruri care merită să fie împărtășite. Îmi amintesc cum a fost când am părăsit sala de clasă pentru a deveni coach de instruire. A fost cea mai mare experiență de deschidere a ochilor din cariera mea. Am trecut de la avea câțiva colegi pe care îi văzusem predând, la a lucra cu sute de profesori care predau și își conduceau lecțiile în propriul lor mod – și a fost ceva magic să îi văd și să învăț de la ei în fiecare zi.
Și nu au fost întotdeauna lecțiile care mergeau bine cele care m-au inspirat, era deseori vorba despre un profesor care încerca ceva nou, planifica împreună cu mine ca să meargă bine și amândoi vedeam cum lucrurile eșuează din diferite motive iar noi planificam din nou să schimbăm acea lecție pentru viitor. Aceste lecții și conversațiile din jurul lucrurilor pe care le învățasem au fost foarte importante.
Dacă ai o poveste de spus, o experiență de împărtășit, ceva ce ai încercat sau ceva nou pe care planifici să-l încerci în 2022, sau să-l repeți, te rog să-mi dai de știre, ca să-ți putem împărtăși poveste pe blog!
Îți mulțumesc pentru tot ce faci,
AJ
Cu mare placere va impartasesc experienta pe care am trait-o in Anul 2021. Am facut parte dintr-un grup de c.d. care au lucrat la un ghid de bune practici, scopul era aplicare standartelor educationale, intr-o o scoala prietenoasa copilului. Eu am elaborat un Plan educational individualizat centrat pe nevoile si capacitatile elevului. Planul l-am elaborat in cativa ani. Este un plan centrat pe nevoile copilului, l-am aplicat cu succes si am reusit imreuna cu elevii. Sunt multumita. In 2022 voi continua, scoala trebuie sa ofere sense egale tuturor in educatie.
LikeLike