30+ Proiecte care-i vor încânta pe elevii tăi

Dacă tot am vorbit în articolul trecut (din nou) despre învățarea prin proiecte (PBL), ne-am gândit că ar fi util să vă furnizăm o listă cu tipuri de proiecte pe care le puteți face în clase – iar Patti, profesoara din Canada care are un site de resurse foarte interesant – Madly Learning – ne-a ”sărit în ajutor” cu unul din articolele ei recente.

Patti este profesoară într-o mică localitate din regiunea Ontario, Canada.Predă la o clasă mixtă, cu elevi din clasele 4-5 și declară că îi place foarte mult acest lucru, pentru că îi oferă oportunități de diferențiere. Are diplome de specializare pentru limba engleză (principal și secundar) și literatură și a predat la clasele 3-6. Și-a început aventura publicării pe un blog personal acum câțiva ani, atunci când a constatat că sunt puțini profesori canadieni care-și împărtășesc experiența astfel și că i-ar fi fost util la începutul carierei, sau chiar mai târziu să găsească astfel de surse de inspirație. A publicat articole despre propria experiență ca profesor, dar și despre noile metode pedagogice pe care le-a experimentat de-a lungul anilor. Resursele pe care le-a creat și folosit la clasă pe parcursul propriei activități le-a publicat (și pus în vânzare) pe site-ul Teachers pay Teachers (TPT) – la cererea cititorilor ei, care aveau nevoie de materialele gata elaborate de ea.

Patti este și mamă, având trei copii – două fete și un băiețel de 4 ani. Soțul ei o ajută, mai ales la partea administrativă și tehnică a blog-ului și a magazinului de pe TPT.

Înainte de a vă introduce în articolul lui Patti, o să vă rugăm să reflectați la ideea că învățarea prin proiecte ar trebui să fie întotdeauna legată de proiecte ale lumii reale și că, totodată aceste proiecte vor fi mai atractive pentru copii dacă vor contribui la dezvoltarea comunității în care trăiesc. Veți găsi la finalul articolului link-uri la articolele despre învățarea funcțională și la cel despre modul în care Islanda (o țară mult mai săracă în resurse decât România) a împletit învățarea din școli cu dezvoltarea comunităților locale și a economiei naționale. Credința noastră este că profesorii pot stimula, prin proiectele realizate cu elevii, nu numai învățarea ci și spiritul comunitar, influențând benefic și dezvoltarea localităților/ comunității din care fac parte elevii.

Elevi de gimnaziu realizând o cuvertură-vocabular

Un proiect bun este unul angajant, relevant și totodată un mod amuzant prin care elevii își pot împărtăși învățarea.

Proiectele sunt excelente moduri prin care elevii pot învăța colaborativ și își pot demonstra învățarea în fața profesorilor și a unei audiențe reale.

Dacă utilizezi abordarea învățării bazate pe chestionare/ cercetare, este vital să incluzi oportunitatea unor alegeri în partea finală, de prezentare a proiectului, pentru a te asigura că fiecare elev are o voce proprie, care-i ilustrează talentele.

  • Lasă-i pe elevi să aleagă individual
  • Lasă-i să decidă ca grup
  • Dă-le posibilitatea de a alege asupra conținutului și scopului proiectului lor.

Cu cât îi implici mai mult și faci ca aceste proiecte să plece de la ideile lor, cu atât mai mult angajament vei obține de la ei.

Dar, câteodată noi vrem ca elevii noștri să-și împărtășească învățarea prin tipuri diferite de proiecte, pentru a le activa diferitele tipuri de inteligență.

Pentru a vă inspira, iată câteva sfaturi despre cinci tipuri diferite de proiecte pe care le pot încerca elevii, împărtășindu-și învățarea după ce și-au încheiat cercetarea unei teme/ probleme.

Elevi de gimnaziu realizând proiecte pentru ora de fizică – circuite electrice

Faceți / meșteriți ceva

Sunt atât de multe lucruri care îi îndeamnă pe copii să facă ceva. Adăugarea oportunităților de învățare aplicată, practică este o modalitate excelentă și pentru diferențierea atât de necesară din clasa ta.

  • Diorame: Aceste unelte ”vechi” sunt foarte bune. În fiecare an eu îmi pun elevii să aleagă această activitate. Dioramele sunt utile în mod special atunci când vrei să creezi o ilustrare a habitatelor sau a unei scene istorice, cum ar fi de exemplu pentru capitolul colonizării și explorării Canadei (First Nations) sau pentru ilustrarea civilizațiilor antice. (Dioramele – făcute cu îndrumarea și ajutorul unor adulți pricepuți dintre părinți/ din comunitate ar putea deveni și elemente ale unui mic muzeu local de istorie și civilizație sau de istorie naturală, care să atragă vizitatori din alte orașe/ țări, așa cum se întâmplă în Hațeg, la Mândra sau aici, la Ciocănești, Bucovinahttps://m.youtube.com/watch?v=ikFT88d6kSs)
  • Prototipuri/ modele: Orice capitol de fizică și inginerie te poate conduce la crearea de modele sau prototipuri care să arate cum funcționează o anumită lege, fenomen, element bazat pe principiile predate etc. În clasa mea, noi facem poduri și clădiri din bețe de lemn și mașini din piese de LEGO pentru a demonstra atracția, viteza și alte concepte.
  • Jocuri de masă / de societate: Acest instrument este foarte bun pentru recapitulări. Elevii generează întrebări care-ți pot da o bună imagine asupra gândirii lor și al nivelului lor de înțelegere a materiei predate.
  • Steaguri și blazoane: Istoria este plină de figuri importante. Așa că o activitate de cercetare pentru a înțelege mai bine cine au fost aceste personaje și generarea de simboluri care le pot reprezenta personalitatea sau contribuția lor la influențarea cursului istoriei, poate fi o modalitate valoroasă prin care elevii să aplice ceea ce au studiat.
  • Realizarea de hărți sau vânătoarea de comori: Sunt excelente moduri în care elevii pot demonstra ce știu pentru orice temă legată de înțelegerea conceptelor geografice sau despre locurile în care s-au dezvoltat anumite civilizații.
  • Cuvertura-vocabular: Este o unealtă grozavă, de utilizat atunci când materia învățată este plină de cuvinte noi care sunt importante pentru înțelegerea acelei teme. Pentru teme cum ar fi lecții despre roci și minerale, elevii au o mulțime de cuvinte noi pe care le pot și ilustra cu desene, făcând din desenele lor o ”cuvertură” care arată ce au învățat și îi ajută să memoreze mai bine noile cuvinte.
  • Invenția: câteodată, la orele de științe, elevii au nevoie să rezolve probleme. De exemplu, la capitolele despre lumină sau sunet își pot da frâu liber creativității de inventatori pentru a rezolva o problemă cu care se ciocnesc zilnic. (cum ar fi aceea de a lumina casa unui coleg care nu are curent electric și are nevoie să învețe seara, n.n.)
Grup de elevi demonstrându-și cunoștințele în fața colegilor

Demonstrează

Câteodată, elevii au nevoie doar să explice ce au învățat.

  • Experimente: Aceasta este o modalitate foarte bună prin care pot arăta că au învățat ceva. Gândiți-vă la asta ca la un proiect prezentat la un târg de științe. Elevii pot demonstra cele învățate arătându-și unii altora cum funcționează ceva (un principiu aplicat, un proces, o procedură etc.)
  • Dramatizarea: Utilizarea dramatizării pentru a spune o poveste sau a explica un concept este o modalitate grozavă pentru a preda un concept dificil în mod creativ.
  • Jocul de rol: Elevii pot reprezenta evenimente istorice întruchipând diferite personaje și vorbind cu vocea acelor personaje. Acest procedeu nu poate fi folosit pentru toate evenimentele istorice și este nevoie să fie luate în considerarea anumite sensibilități culturale. Dar procedeul se poate utiliza la istorie, de exemplu pentru civilizațiile antice, sau în științe pentru a ilustra concepte ca speciile de animale, habitate*, iar pentru roci și minerale funcționează ideea de a vorbi despre ceva din perspectiva unui obiect (de ex. Imaginează-ți o coloană din marmură din Acropole povestind despre o parte din Istoria orașului Athena și a grecilor / sau o bucată de pirită povestind despre evoluția materialelor cu care omenirea a construit orașele, drumurile, căile ferate, sondele, vapoarele și rachetele cosmice, n.n.). * https://m.youtube.com/watch?v=Wkn1B7cJYQo – I am the Earth
  • Dezbaterile: O strategie esențială și o bună metodă de a dezvolta gândirea elevilor atunci când este vorba de științe sociale, de exemplu atunci când învață despre guvernare, despre Carta Drepturilor omului, dreptul la libertate și variatele opinii pro și contra susținute de partidele politice. Poate fi utilizată de asemenea atunci când se discută despre luarea de decizii și în orice situație în care este nevoie să examinezi probleme din cel puțin două puncte de vedere.
  • Conferința: Câteodată, cel mai valoros mod prin care poți să strângi date cu ajutorul elevilor este să organizezi o conferință cu ei. O poți structura ca pe o serie de interviuri sau ca pe o conversație.
Demonstrație cu ajutorul kcului de rol

Învață-i pe alții

Prezentările / Afișele: ele pot fi o formă foarte bună pentru încheierea unui proiect. Și chiar una pentru care se vor oferi rapid voluntari pentru a participa la realizarea lor. Ar putea fi chiar una din principalele forme de colaborare în care părinții se vor implica în munca elevilor.

Încă îmi plac aceste forme de prezentare ale rezultatelor unui proiect, dar îți sugerez să încerci mai curând instrumentele digitale, în locul hârtiei și creioanelor.

  • Arată și împărtășește-ți gândirea: permite elevilor să împărtășească ceea ce au învățat într-un format ”arată și spune”. Fiecare elev poate folosi un artefact care spune o poveste și îi permite să vorbească despre modul în care acel obiect reprezintă lucrurile pe care le-a învățat. Obiectele pot fi apoi colecționate, învelite în folie protectoare și expuse – ca într-un muzeu al clasei.
  • Anunțuri publicitare: Dacă vrei să adaugi literație media la proiectele tale, această formă este bună de utilizat.
  • Montaje: Am făcut o singură dată această activitate, cu un singur grup, dar a fost convingătoare. Elevii au folosit alte idei din această listă, pe care le-au combinat și au creat un montaj pentru școală, pentru a împărtăși cu toți elevii școlii modalitățile prin care se poate conserva energia. Acest montaj a fost o experiență formidabilă, generată de elevi, care le-a permis să-și împărtășească ideile cu o largă audiență.
  • Turul ghidat: Imaginează-ți că elevii tăi trebuie să conducă pe cineva prin înțelegerea unui concept sau a unui mediu. Elevii pot de asemenea conduce pe ceilalți colegi printr-un eveniment istoric sau prin mediul în care evoluează personajele dintr-o carte. Un tur ghidat poate funcționa foarte bine pentru teme cum ar fi civilizațiile antice, studierea unei povestiri sau cărți, teme mari ale științei cum sunt lumina, sunetul, corpul uman sau habitatele.
  • Reportajul de presă: Având atât de multe teme care cer elevilor să vorbească despre ce se întâmplă și să-și împărtășească opiniile despre aceste subiecte, aceasta este o foarte bună modalitate de lucru. Pentru orice probleme sau teme care cer o raportare a unor evenimente specifice, elevii pot prezenta această informație sub forma unui reportaj de presă.
  • Interviu audio sau emisiune radio: Similar cu reportajul de presă, elevii pot utiliza formatul de interviu sau de emisiune radio pentru a explica concepte cum ar fi problemele de guvernare, lideri din istorie sau concepte științifice.
Elevi pregătindu-se să realizeze un film demonstrativ, sub supravegherea profesorului

Formate digitale

Aici este momentul în care, ca profesor îți asumi un mare risc: unii profesori nu sunt nativi digital. Elevii noștri ar putea fi mai îndemânatici și pot să știe mult mai multe despre cum să utilizezi instrumentele digitale, pe care le au de mici la îndemână, pentru a împărtăși ceea ce au învățat.

Pentru profesorii care nu au abilitățile tehnice sau nu sunt familiarizați cu platformele digitale, este o bună idee să permiți elevilor să exploreze această cale pentru prezentarea finală a proiectului. Deși este deseori intimidant și îi poate face pe unii profesori să evite această cale. Eu vă recomand cu căldură să aruncați cât colo precauțiile și să le permiteți elevilor voștri să vă învețe și ei ceva.

Uneltele digitale pun la îndemâna elevilor modalități puternice prin care să-și poată împărtăși învățarea.

  • Website: Există multe platforme gratuite care permit elevilor să creeze un site sau un blog. Și există de asemenea la fel de multe tutoriale destinate să le arate elevilor cum se face asta. Elevii pot scrie și crea destul de ușor un site pe Blogger sau pe Weebly (sau WordPress, sau WiX – n.n.), iar acest site poate funcționa ca o platformă pe care ei să-și arate cunoștințele / rezultatele proiectelor.
  • Film video: Pentru mine aceasta este întotdeauna calea pe care o aleg când este vorba de un proiect digital. Ea permite elevilor să arate ceea ce știu și să-și explice gândirea rapid și ușor. Este o modalitate ușoară prin care să faci o prezentare într-un mod care nu consumă prea mult din timpul orei.
  • Kahoot / Chestionar online: De ce să nu adopți forma de chestiona digital? Poți utiliza Google forms sau Kahoot și să-i pui pe elevi să împărtășească ceea ce știu compunând un chestionar digital.
  • Profil de social media: Este ca un fel de biografie, dar modernizată. Elevii pot crea un profil de Facebook, de Instagram sau Twitter care să reprezinte un personaj sau un concept. Dacă ne gândim la conceptul de social media feed ca fiind o formă de a captura un moment din viețile noastre, atunci această formă de prezentare se potrivește pentru multe proiecte de istorie, științe sau literatură.
  • Planifică un tur digital: Cum poți să știi cum arată un anumit loc în care nu poți să mergi? Este cel mai bun moment să utilizezi tehnologia pentru a explora diferite zone, utilizând Google classroom. Când am predat ca profesor de limba engleză (ca limbă secundară), cel mai bun prieten mi-a fost Google street view, cu ajutorul căruia am explorat comunitatea noastră și ne-am îmbogățit vocabularul cu cuvintele utilizate în jur.
  • Un film video explicativ: Ai avut vreodată de predat un concept / ceva care putea fi explicat cu ajutorul unui film tip ”cum să”? Aceste filme explicative sunt o modalitate excelentă prin care chiar elevii pot preda și explica altora diferite idei. Materii cum sunt matematica și științele sunt subiecte bune de explorat, pentru că elevii se pot filma pe ei făcându-și temele și spunând cum au făcut și de ce.
  • Interviul: Se poate folosi tehnologia pe care o avem la îndemână și pentru ca elevii să se înregistreze unii pe alții în forma unor interviuri, vorbind despre cunoștințele importante pe care le-au asimilat. Ei pot înregistra audio și video și împărtăși ceea ce au învățat, intervievând un partener, pentru a arăta amândoi ceea ce știu – și asta funcționează pentru orice materie sau temă.
Grup de elevi, lucrând la faza de cercetare a unui proiect

Aplicare / Integrare

Pentru acest tip de proiecte, de ce nu ai încerca să integrezi multiple subiecte într-un singur proiect?

În acest mod vei putea lucra mai inteligent, nu mai din greu.

Cu un singur proiect, eu obțin mai multe forme de evaluare.

  • Scrie o povestire: Câteodată, lucrurile pe care le-am învățat la științe sau la istorie urmează un model de povestire, cu evenimente care se petrec și au un început, o parte mediană și un sfârșit. Elevii pot lua evenimente din istorie și le pot prezenta sub forma unei povestiri în care personajele importante ale istoriei devin personajele principale ale povestirii acelui eveniment. Ei pot include cât de multe fapte și detalii pot în lucrarea lor. În plus, pentru științe, elevii pot utiliza această formă de proiect spunând o poveste care explică cum funcționează lucrurile – de exemplu, cum circulă sângele prin corpul uman – o formă interesantă prin care elevii își pot demonstra cunoașterea.
  • Exprimare prin arte: Pentru mulți dintre elevii noștri, exprimarea artistică este una din forțele lor. Produsele finale ale proiectului, la liberă alegere, care permit elevilor să-și demonstreze învățarea prin creativitate furnizează noi căi care nu au fost suficient explorate de profesori. În proiectele a căror expresie finală se bazează pe arte înseamnă că tu poți adăuga mai multă substanță și orelor de arte, care trec și dincolo de timpul liber al elevilor.
  • Biografia: Înțelegerea elevilor despre diferite perioade din istorie în care pare că oamenii importanți joacă soarta lumii la ruletă, se poate îmbunătăți atunci când îi pui pe elevi să scrie biografia acestor personaje, aplicând cele învățate despre acea perioadă. Această formă integrează de asemenea, într-un mod autentic și multe din cerințele de la compunere și studiile sociale.
  • Piesa de teatru: Câteodată avem în clasa noastră elevi cu multă imaginație, care își utilizează mereu timpul liber imaginând diferite situații și roluri. Putem să folosim aceste înclinații și talente, permițându-le să exploreze principii științifice sau evenimente istorice prin dramatizarea acestora.
  • Muzica și Dansul: Deși eu le propun întotdeauna aceste opțiuni mai multor elevi, mă întreb deseori dacă vreunul dintre ei va încerca asta – și aproape întotdeauna există în toate clasele câte un elev care scrie un cântec și prezintă și prin dans informația pe care a învățat-o la științe sau la studiile sociale. Este lucrul care mă surprinde cel mai mult la acești elevi, pentru că nu mă așteptam ca tocmai respectivii să fie cei care aleg ca platformă de prezentare pentru proiectul lor muzica și dansul.
Grup de profesori, experimentând în mod direct modul în care se derulează un proiect de grup – faza de demonstrație în fața unei audiențe

Acestea sunt doar unele dintre proiectele pe care elevii tăi le-ar putea alege.

În loc să alegi doar tu ce anume vor face elevii tăi, de ce să nu le deschizi posibilitatea ca ei să decidă modul în care le-ar place să-și demonstreze învățarea?

Sau, dacă asta ți se pare prea mult dintr-o dată, ai putea să alegi câte o variantă din fiecare din secțiunile de mai sus și să le prezinți cinci opțiuni din care să aleagă.

Sursa articolului: https://www.madlylearning.com/30-projects-your-students-will-love/

Iată și link-urile la articolele mai vechi despre care am pomenit la început:

https://creeracord.com/2016/07/13/istorie-si-civilizatie-lectia-islandeza/

https://creeracord.com/2016/12/04/invatarea-functionala-aplicatii-din-lumea-reala-pentru-invatare/

https://creeracord.com/2016/12/01/ce-o-mai-fi-si-asta-invatarea-functionala-service-learning/

One thought on “30+ Proiecte care-i vor încânta pe elevii tăi

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.