Știm că trecem cu toții prin momente dificile și, în ciuda unor sentimente de frică sau chiar panică ce duc la manifestări nu tocmai lăudabile, există și o anume frumusețe în astfel de momente. Nu numai concentrarea oamenilor pe ce este cu adevărat important pentru fiecare sau faptul că în orașe e mai multă liniște și un aer mai curat ci, în mod special, manifestarea unui extraordinar sentiment de solidaritate și a dorinței de a fi de ajutor.
Aceste două fenomene atât de frumoase se manifestă și în domeniul educației. Paginile de Facebook și site-urile la care suntem abonați sunt pline de idei, modele, sfaturi, resurse menite să sprijine educatorii și profesorii care se văd pentru prima oară puși în fața situației de a preda de la distanță pentru o lungă perioadă de timp (desigur, excepția o constituie universitățile care predau exclusiv online). Nu numai la noi, ci aproape peste tot în lume – până acum profesorii din nici o țară nu s-au confruntat cu situația de a întrerupe cursurile la grădinițe și școli pentru o perioadă atât de lungă și de a desfășura activitatea exclusiv de la distanță. Și nici un educator, indiferent de cât de bun sau experimentat nu a fost pregătit pentru acest lucru.
Ne-am gândit să sprijinim și noi acest efort, încercând să traducem o parte din sfaturile și materialele la care avem acces și să vă dăm link-urile către alte articole sau resurse, cum ar fi seminarul propus de Minds în Bloom cu sfaturi despre cum să-ți pregătești lecțiile pentru predarea la distanță:
– https://minds-in-bloom.com/remote_learning_workshop/
Sau sfaturile și resursele gratuite pregătite de Vanessa, fondatoarea site-ului PreK Pages – https://www.pre-kpages.com/ – pentru educatorii de grădiniță:
– https://www.facebook.com/prekpages/videos/903567620062858/ – Trei sfaturi pentru a preda de la distanță pentru copiii de grădiniță
…și care vă invită să vizitați și site-ul The Teaching Tribe, inițiat tot de ea, unde găsiți și alte resurse:
– https://www.pre-kpages.com/invitation/
La fel, site-ul Education World propune o serie de resurse pentru aceste zile în care copiii învață acasă:
https://www.educationworld.com/blog/free-resources-use-children-home-school-during-coronavirus
Iată și sfaturi de la platforma Aspire Teachers:
https://www.aspireteachers.ro/noutati/2020/3/15/cum-mutam-scoala-online?
Veți mai găsi și alte link-uri la sfârșitul articolului de mai jos, pe care l-am selectat din materialele primite de la unul din experții pe care îi cunoașteți de acum – John Spencer.
Șapte idei generale despre trecerea la învățarea la distanță
Nu cred că mai trebuie să spun că săptămâna care a trecut a fost una stresantă. Aici, în Oregon, au închis școlile pentru săptămâna care urmează (și se pare că perioada se va prelungi). Ca lider al unei cohorte de profesori, am primit din teren o mulțime de telefoane, mai ales de la profesorii începători, care sunt îngrijorați că nu vor avea suficiente ore de predare. Apoi am lucrat cu un alt profesor să ne dăm seama cum să ne transformăm din mers cursul acțiunilor pentru cercetarea începută. Ca vorbitor, a trebuit să-mi anulez (explicabil) o mulțime de conferințe și să văd dacă nu-mi pot recupera banii pentru biletele de avion, de acum până în Iunie. Ca tată, am ascultat temerile și anxietatea copiilor mei față ceea se întâmplă în lume și dezamăgirea lor că li s-au anulat antrenamentele sportive.
Între timp, atât de mulți prieteni apropiați se confruntă cu un stres și mai mare. Oamenii din industria transportului, hotelieră sau a divertismentului se confruntă cu concedieri sau potențiale concedieri. Prietenii care au probleme cu imunitatea se confruntă cu temeri imense în fața pandemiei. Și, în mijlocul tuturor acestor lucruri, profesorii au devenit un refugiu pentru multe familii. În ciuda propriilor temeri, ei au trebuit să se despartă de elevii lor și să le dea un sentiment de stabilitate, în timp ce copiii puneau întrebări ca, ”Eu unde o să mănânc de prânz?” sau ”Ce se întâmplă dacă ambii mei părinți lucrează?”
În același timp, acelorași profesori li s-a cerut să iasă în față și să predea online pentru prima oară.
Începând de joi, am început să primesc mail-uri de la profesorii cu care am lucrat și de la experții pe care i-am cunoscut online și care au putut să-mi ofere sfaturi pentru tranziția la învățarea la distanță. Din toate acestea, am pregătit în câteva zile un articol, un eBook și un toolkit (o ”ladă de unelte”) pe care le găsiți mai jos.
Trecerea la învățarea online
Multe universități au cerut profesorilor să treacă de la predarea față-în-față la predarea online. Aceasta este și mișcarea pe care o fac școlile și grădinițele din SUA și din întreaga lume. Nu mai este nevoie să o spun, sunt timpuri fără precedent.
Ca profesor în pre-universitar (K-12), am o mare experiență cu predarea integrată (blended) și cu cea hibridă. Ca profesor de colegiu, am ajutat profesorii să-și piloteze cursurile online și să-și transforme cursurile pentru predarea online. Cu toate acestea, am fost reticent atunci când a fost vorba să scriu articolul, de aceea am creat și celelalte două instrumente care îl acompaniază (eBook & toolkit).
De ce?
Deoarece chiar și eu am momente când ”o dau în bară” cu învățarea online. Încă am lecții dezastruoase. Încă am momente în care nu am reușit să creez o comunitate de învățare online unită, așa cum speram: Și eu încă învăț în mod constant și evoluez, pe măsură ce trec prin noi iterații în învățarea online. Cu aceste lucruri în minte, m-am gândit să vă ofer perspectiva mea și să împărtășesc gratuit resursele mele.
Vestea proastă? Este că nu-ți poți converti cursul pur și simplu.
Ca profesor de Științele educației și în calitate de mentor pentru fluența digitală, am avut oportunitatea de a lucra cu profesorii, ajutându-i să dezvolte cursuri online, hibride și virtuale. Una dintre cele mai comune întrebări pe care mi-au pus-o oamenii a fost, ”Cum îmi convertesc cursul meu față-în-față într-un curs online?”
Adevărul este că nu poți să-l convertești. Învățarea nu este ca o filă pe care poți să o convertești între formatele .doc și un PDF și un Google Doc. Nu putem pur și simplu substitui cu noi instrumente și să facem exact aceeași activitate ca în învățarea în clasă. Cu alte cuvinte, acel Seminar Socratic, bogat și spontan pur și simplu nu va funcționa într-un forum de discuții sau într-un sistem de video-conferință. Acea minunată provocare colaborativă de design nu se transferă cu ușurință atunci când elevii se mută din spațiul fizic al atelierului (makerspace) în propriile lor case.
Vedeți voi, problema cu ideea convertirii instruirii este doar că îi poți vedea limitările. Iei o activitate grozavă care se desfășoară la clasă, în persoană și apoi te străduiești să o substitui cu instrumente digitale. Dar asta va conduce întotdeauna la un deficit.
Schimbarea de mentalitate: De la convertire la transformare
Dar ce se întâmplă când alegi o altă abordare? Dacă ați întreba, ”Cum îmi transform cursul?” în loc de ”Cum îl convertesc?”
Cu transformarea, te vei gândi la capacitățile creative și de conexiune ale tehnologiei, pentru a concepe experiențe de învățare care nu s-ar fi putut concepe înainte.
Această idee este centrul modelului SAMR – Substituire, Augmentare, Modificare, Redefinire. În modelul SAMR, primele două niveluri se concentrează pe utilizarea tehnologiei pentru a îmbunătăți procesul de învățare, în timp ce următoarele două niveluri se concentrează pe transformarea învățării. Primul nivel – Substituirea, utilizează tehnologia ca o substituire directă a sarcinii de învățare, fără nici o schimbare semnificativă. Deci, un elev care folosește computerul ca să scrie un eseu, doar înlocuiește stiloul/ pixul cu tastatura. Cu Augmentarea, tehnologia acționează ca Substituirea, cu câteva îmbunătățiri. Deci, acel eseu se mută de pe hârtie într-un Google Doc, unde elevii pot nu numai să scrie și să-l tipărească, dar pot de asemenea să scrie și să-l modifice (edit) și pot de asemenea să comenteze munca altuia. Cu Modificarea, tehnologia permite re-desenarea semnificativă a însărcinării. Deci acum eseul este un articol de blog. Elevii se angajează în cercetarea online, lucrează colaborativ pe un document comun și îl publică pentru o audiență reală. Nu mai este un eseu doar pentru ochii profesorului. În loc de asta, este un articol creat pentru lume. Cu Redefinirea, tehnologia permite sarcini de neconceput înainte. Deci, același eseu este acum un pachet multimedia, cu un articol de blog, un interviu audio și un scurt film video. Cercetarea include de asemenea conferințe/ întâlniri video cu experți.
Notați că Redefinirea nu este în mod necesar mai bună. Câteodată ai nevoie doar să substitui sau să modifici sarcina cu tehnologia. În același timp, vrem de asemenea să evităm capcana de a înmâna pur și simplu elevilor niște fișe de lucru și să ne îndreptăm în principal spre pachete de lucrări ”stas”.
Echitatea contează
Înainte de a ne transforma cursurile, iată câteva idei la care să ne gândim din timp:
Din cauza virusului COVID-19, multe clase din întreaga lume fac o trecere rapidă la instruirea online. Probabil că ești un profesor la clasele de grădiniță sau 0-12 (K-12), dar ai putea fi și profesor la o universitate unde orele s-au schimbat spre online fără nici un avertisment.
E ușor să pășești în spațiul digital și să uiți că el nu este neutru din punct de vedere social. Sistemele care au perpetuat injustiția în lumea fizică există și în acest spațiu. Cu acest lucru în minte, aș dori să amintesc educatorilor următoarele:
-
Nu toată lumea are același acces la tehnologie. Nu toți elevii au aceleași echipamente sau aceeași conexiune la internet. Nu toți elevii au acces la un loc de lucru liniștit acasă. Vă rog să lucrați cu toți actorii implicați (părinți, bunici etc.) pentru a rezolva, dacă se poate, problemele de acces echitabil.
-
Dinamica puterii există și online. Fiți atenți la rolurile de gen și problemele de rasă în instruirea voastră online. Există o tendință de a presupune că există o falsă neutralitate socială, dar tu trebuie să rezolvi problemele de dinamică a puterii. Te rog să te gândești să găsești experți în pedagogia receptivă cultural și să le ceri o părere critică despre materialele pe care le folosești online, pentru a găsi ariile în care le poți îmbunătăți.
-
Asigură-te că furnizezi suportul lingvistic. Te rog să te gândești că unii dintre elevii tăi nu sunt vorbitori nativi de engleză (limba română / sau că nivelul lor de vocabular, înțelegere a limbajului este scăzut) și că ei merită să aibă acces și la tulpini/ modele de propoziții, elemente vizuale, vocabular preliminar și alte ajutoare pe care de obicei le furnizezi în clasă în persoană.
-
Adoptă mentalitatea accesului universal și designului universal (Universal Access & Universal Design). Recitește planurile individualizate (504 – copii cu dificultăți de învățare sau dizabilități) și furnizează adaptările necesare. Bazează-te pe/ colaborează cu profesorii de educație specială și personalul de suport pentru copiii cu dizabilități pentru a vă gândi împreună cum veți face instruirea universal accesibilă. De exemplu, trebuie să verifici dacă mărirea este valabilă pentru toate filmele video (pentru copii cu probleme de vedere, n.n.) și dacă există texte transcrise pentru materialele audio (pentru copii cu probleme de auz, n.n.) Poate va trebui să furnizezi tehnologie de suport suplimentară. Deseori, în aceste domenii, bibliotecarii vor avea informații cheie pentru tine.
-
Fii răbdător – arată-le elevilor grija cu învățarea online. Într-un mediu preuniversitar, s-ar putea să ai elevi care pleacă să acorde asistență unor frați mai mici. Vei avea copii care împart un singur echipament (computer, telefon) cu frații lor. Vei avea copii care trăiesc într-un mediu de incertitudine și haos. Fii generos cu termenele și fii deschis la scuzele pentru ne-îndeplinirea însărcinărilor.
Ia în considerare ideile următoare atunci când treci la învățarea online / la distanță:
Ideea #1: Elevii ar trebui să creeze conținut original.
În educație, deseori utilizăm limbajul consumatorului pentru a descrie instruirea. Cum am livrat lecția? Au înțeles-o elevii/ studenții? Și există un oarecare adevăr în asta. Trebuie să ne angajăm în instruirea directă. Deseori exemplificăm o anumită acțiune / abilitate pe care apoi elevii să o copieze. În alte dăți, îi ajutăm pe elevi să obțină cunoaștere din citirea unor cărți, articole, din ascultarea unor lecturi sau vizionarea unor filme/ video.
Acestea sunt în special comune cursurilor online, unde modelul predominant este să consumi conținut și apoi să discuți informația.
Cu toate acestea, la un anumit moment, vrem ca elevii noștri să se angajeze în proiecte semnificative. Vrem ca ei să devină oameni care rezolvă probleme, care fac și concep lucruri. Cu alte cuvinte, vrem ca ei să dezvolte o mentalitate de creator, făuritor.
Acesta este motivul pentru care, până la urmă, ei au nevoie să se angajeze și online într-o muncă creativă. Dar cum arată asta, de fapt? Ce îi puteți pune să facă?
-
Blogging: Să creeze bloguri sau articole tematice, bazate pe interesele, pasiunile și ideile elevilor. Poate fi un blog cu teme legate de mâncare, de modă, de călătorii, de știință sau de istorie. Ei aleg o temă și o categorie / categorii de audiență. Este o modalitate grozavă prin care elevii își pot exersa scrierea în diferitele genuri (persuasiv, funcțional, informațional/ expunere, narativ) cu temele specifice ale blogului pe care îl aleg. Ei pot adăuga de asemenea componente multimedia, cum sunt slideshow-uri, fotografii, filme, muzică etc. (de asemenea își exersează și abilitățile de cercetare și organizare de informații, cele digitale n.n.)
-
Podcasting (emisiuni audio): Cu podcast-urile, elevii creează înregistrări audio pe care le împărtășesc cu o audiență reală. Ei pot lucra individual, cu un partener sau în grupuri mici. Aceste emisiuni audio pot fi mai mult sau mai puțin regizate. Dacă vrei, îi poți pune pe elevi să le editeze și să adauge muzică, utilizând programele Garage Band sau Audacity. Dar ei pot face de asemenea și simple înregistrări cu telefonul (smartphone).
-
Filme video: Creația video e un pic mai complicată. Ele cer deseori mai mult timp și, câteodată abilități suplimentare. Cu toate acestea, dacă elevii sunt acasă, ei ar putea să vrea să petreacă un timp în plus creând un video. O opțiune simplă pentru crearea de video sunt slide-urile adnotate. Aici, elevii creează un slideshow și apoi înregistrează partea audio pe măsură ce slideshow-ul rulează. Pot face asta în PowerPoint, Keynote, sau Google Slides.
Nu ești sigur de unde să începi? Una din idei poate fi Wonder Day (ziua minunării):
https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=KFchAaq2uBU&feature=emb_logo –Wonder Day Project
Poți obține toate detaliile despre proiectul Wonder Day, împreună cu resursele (articole și înregistrări audio) din eBook și toolkit, pe care le găsești la sfârșitul articolului lui Spencer.
– http://www.spencerauthor.com/online-teaching/
Ideea #2: Fii sigur că folosești avantajul și puterea colaborării online
Trăim într-o lume în care există nenumărate unelte online pentru comunicare și colaborare. Putem trimite mesaje instant, putem edita pe un document Google comun, putem intra de oriunde într-o conferință online și putem trimite cu ușurință fișiere complexe de la unul la celălalt. Cu toate acestea, când vine vorba de predarea/ învățarea la distanță, profesorii deseori concep sarcini care sunt pe deplin dependente de individ. Pentru a obține cele mai bune rezultate de la învățarea online, trebuie să folosim uneltele digitale pentru colaborare:
Sincrone:
Chat-uri (spații de discuție), inclusiv cel de la Gmail sau Slack
Chat-uri video, incluzând oricare din programele de conferință video (Hangouts, Zoom, Skype)
Asincrone:
Documente comune/ împărtășite, cum sunt Google Docs, Google Spreadsheets și Google Slides
Softuri de management, cum este Trello
Chat-uri audio (vocale), inclusiv Voice Thread
Hibride – Sincrone/Asincrone:
Aplicațiile gen Walkie Talkie ca Voxer
Luați notă că trebuie să știți dinainte care dintre aceste programe sunt acceptate de inspectorate/ minister. Ar trebui să vă consultați cu directorul sau inspectoratul.
Cu toate acestea, puteți găsi o cheie aici:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=50&v=2DmFFS0dqQc&feature=emb_logo – The 7 Keys to Creative Collaboration
Pentru colaborarea online, ai putea încerca un mic proiect, unde elevii se angajează în cercetare comună și apoi creează împreună ceva nou (gândește-te la proiectul Wonder Day menționat anterior). Cu alte ocazii, elevii pot lucra în proiecte independente, împărtășind cu ceilalți procesul prin care au ajuns la rezultatele lor.
Ideea #3: Împuternicește-ți elevii pentru a putea decide asupra propriei învățări online.
Vorbim adesea despre ce înseamnă să trecem de la conformitate la angajament. Este ideea de a crea un mediu în care elevii să vrea să învețe, mai curând decât să trebuiască să învețe. Dar, dacă vrem ca elevii să fie creativi, învățăcei autonomi, trebuie să mergem dincolo de angajamentul elevilor, spre împuternicire. Dar asta cere schimbări de paradigmă.
Așa e. Urmează să vorbim despre schimbare.
Iată la ce mă refer: Clasa abilitată este o schimbare, de la a da alegeri la a inspira posibilități. Este ceea ce se întâmplă atunci când treci de la a face subiectul interesant la a atinge interesele elevilor; când treci de la a spune ”trebuie să înveți asta” la a întreba ”ce ai vrea să înveți?” Este o schimbare de la a trece prin evaluări la a-ți evalua propria învățare, un proces iterativ plin de greșeli care, până la urmă duc la succes. Este o schimbare de la un profesor care pune toate întrebările, către elevii care-și pun propriile întrebări, unde ei vânează procesul de cercetare și duc învățarea pe teren. Este o schimbare de la un consum non-critic la un consum critic și la creație. Aici elevii trec de la consumul critic la inspirație, la creativitate, unde ei utilizează procesul de concepere pentru a-și lansa munca în/ către lume. Este o schimbare de la instruirea diferențiată la învățarea personalizată. Și o schimbare de la un sistem rigid la sisteme ajustabile, în așa fel încât elevii să fie abilitați în cadrul procesului. Ei își pot stabili propriul ritm, își pot alege formatul și pot decide de ce resurse au nevoie pentru a-și îndeplini obiectivele. Este o schimbare de mentalitate de la conformitate la auto-direcționare. Cu alte cuvinte, este o schimbare către împuternicirea/ abilitarea elevului. Când se întâmplă asta, elevii noștri devin creativi, gânditori critici care schimbă lumea.
– https://www.youtube.com/watch?v=BYBJQ5rIFjA&feature=emb_logo – Schimbarea de la a-i angaja pe elevi la a împuternicii învățăceii
Asta este o provocare în clasa fizică, cu fiecare elev învățând în propriul ritm. Dar aceste este de fapt avantajul ascuns al învățării online. Distanța fizică face lucrurile mai puțin haotice atunci când îmbrățișăm împuternicirea elevilor.
Cele câteva arii în care puteți încorpora împuternicirea/ abilitarea elevului sunt următoarele:
-
Elevii / Studenții sunt abilitați în procesul de evaluare
-
Elevii / Studenții aleg temele
-
Elevii / Studenții aleg structurile
-
Elevii / Studenții aleg modul în care-și prezintă învățarea
În Ebook aprofundez acest proces. De asemenea am inclus suita de evaluare pe care o poți folosi în învățarea online. Ia notă că, deoarece nu ești disponibil în persoană pentru evaluarea formativă, este chiar mai important ca elevii să se angajeze în auto-evaluare și evaluarea între colegi.
Iată aici un mic exemplu a felului în care arată incorporarea alegerii elevului în clasa ta online:
În mod tradițional, meniurile cu alegeri permit elevilor să aleagă modul în care își prezintă învățarea. Este un prim pas grozav pentru elevii care nu sunt obișnuiți să aibă alegeri în propria învățare. Deși meniurile cu alegeri sunt grozave, eu cred că aș împărtăși cu ei o variație a meniului care merge dincolo de alegerea temelor, spre abilitarea elevilor de a alege țintele și resursele de învățare. Iată cum arată asta:
https://www.youtube.com/watch?v=8WxvVgXC_NY&feature=emb_logo – Puterea auto-evaluării și a evaluării colegilor
Ca profesor, aș menține o permanentă bază de date cu resurse pentru fiecare oră pe care o predau. De fiecare dată când aș vedea ceva fascinant sau relevant, aș copia link-ul într-un document. Apoi, aș utiliza acea listă de resurse (re-organizată – ”curate”) într-un meniu de alegeri. Când elevii aleg emisiuni/interviuri audio, filme video etc., aș lega acea opțiune la o pagină neutră cu o listă de bune practici, tutoriale cu instrucțiuni și rubrici pentru acea anume alegere.
Astfel, dacă elevii ar învăța la științe despre forță și mișcare, ar putea alege standardul specific. Ei ar privi un film sau ar asculta ceva, apoi ar da click pe opțiunea de slideshow, unde ar putea vedea notificări ale celor mai bune practici (amintește-ți să utilizezi un material vizual, utilizează culori contrastante, citează resursele etc.) și pot începe să creeze produsul care le demonstrează învățarea proprie.
Luați notă că, având acest meniu de alegeri, elevii decid întâi temele, conceptele sau abilitățile și apoi decid asupra propriilor resurse și strategii, înainte de a decide până la urmă cum va arăta produsul lor final.
Ideea #4: Furnizează oportunități pentru compilații între metode clasice și digitale.
Când ne gândim la învățarea online, tindem să ne imaginăm un elev care stă la computer și-și face temele. Cu toate acestea, cele mai bune unelte sunt cele cu mai puțină tehnologie și cu buget redus. Da, avem nevoie ca elevii să folosească un computer/ laptop/ tabletă/ telefon. Dar avem nevoie și ca elevii să folosească creioane și hârtie și carton. Cu alte cuvinte, trebuie să iei în considerare inovarea abordărilor clasice (vintage innovation)
Vintage innovation se petrece atunci când folosim idei și unelte vechi pentru a transforma prezentul. Gândește-te la asta ca la o compilație. Nu este o respingere a noilor unelte sau idei. Dar este o reamintire că, câteodată, cea mai bună cale pentru a te mișca înainte este să privești înapoi. Ca toate inovațiile, vintage innovation este disruptivă. Dar este disruptivă prin faptul că ne extrage din timpul prezent și ne introduce în ceva atemporal.
Vintage Innovation este și una și alta și este o mentalitate. Este o suprapunere a lui ”ceva încercat și adevărat” cu ”ceva neîncercat încă”. Este o compilație între cea mai nouă tehnologie și uneltele clasice ale școlii. Este o suprapunere între abilitățile atemporale și noi contexte. Vintage innovation este ceea ce se întâmplă atunci când inginerii utilizează origami pentru a concepe o nouă navetă spațială iar roboticienii studiază natura unor concepte inovatoare.
Când treci la predarea online, gândește-te cum ai putea adopta această mentalitate de compilare.
Ideea #5: Folosește cu intenție procesul de conceptualizare în lecțiile tale online.
Teoria conceptului de experiență a utilizatorului (User experience design theory – XD, UX, UXD sau UED) se concentrează pe experiența utilizatorului de utilizare a unei platforme. Asta poate include accesibilitate, ușurința utilizării, plăcerea și întregul parcurs al experienței. UX Design se concentrează atât pe modul în care utilizăm instrumentele digitale cât și pe modul în care populăm spațiile digitale. Se concentrează pe sisteme într-un mod care este pe deplin uman. Cum se simt oamenii în aceste sisteme? Cum arată folosirea acestora pentru ei? Care sunt procesele lor?
Cele mai bune sisteme sunt cele care se simt invizibile. Intri în ele și știi imediat unde să te duci și ce să faci. Nu mă înțelegeți greșit. Confuzia poate fi un lucru grozav într-o clasă, atunci când conduce către o învățare mai profundă. Dar confuzia cauzată de lecții prost concepute conduce către dezangajare și frustrare. Întrerupe învățarea și tulbură procesul creativ.
Există câteva elemente cheie ale UX Design pe care le putem incorpora în instruirea noastră online:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=XtL8L4yN4lU&feature=emb_logo – Cum să ne bazăm pe UX Design pentru a dezvolta cursuri mai bune.
Un pas simplu este să facem un audit de UX Design. În toolkit și eBook am inclus o fișă pe care o puteți folosi pentru asta. Utilizați acestă fișă pentru a vă auto-evalua conceptul cursurilor voastre online. Concentrați-vă pe utilizarea acestui instrument de diagnostic ca o cale pentru a vă îmbunătăți conceptul general. Ajută să vă imaginați cursul vostru văzut prin ochii unui elev care îl accesează pentru prima oară.
Ideea #6: Adoptați o abordare “arată și spune”.
Tindem să dăm o temă pentru acasă care cere elevilor să ducă munca pentru școală în lumea lor. Deseori, elevii nu își predau temele.
Dar dacă asta ar fi ceva stil ”arată și spune”? Dintr-o dată, copiii abia așteaptă să aducă un element din lumea lor și să-l împărtășească cu clasa.
Arată și spune este în mod esențial opusul temei pentru acasă. Este o șansă pentru elevi de a aduce lumea lor în școală, în loc să ducă școala în lumea lor. Această abordare onorează inițiativa elevului. Atunci când am predat la clasa a 8-a, am încurajat abordarea ”arată și spune” ca temă pentru acasă. Elevii mei puteau aduce în clasă experți, resurse, filme video sau materiale audio din comunitatea lor, atunci când lucrau la proiecte în clasă. A fost întotdeauna ceva opțional, dar mulți elevi au ales să completeze aceste sarcini, deoarece era o șansă să-și aducă lumea lor în clasă.
Ca educatori, trebuie să ne amintim că învățarea de acasă nu trebuie să ceară ca noi să trimitem munca de la școală acasă. Este vorba despre a clădi un parteneriat între școală și casă și despre a recunoaște că elevii ar putea învăța în cadrul propriului mediu.
Putem adopta aceeași abordare atunci când concepem experiențele de învățare la distanță pentru elevii noștri. Un mic exemplu este să le cerem elevilor să-și împărtășească interesele și pasiunile printr-un Geek Out Blog.
Ideea #7: Ca profesor, fii prezent și disponibil.
Învățarea la distanță nu înseamnă că trebuie să fim distanți. Ca profesori, trebuie să creăm intenționat elevilor noștri un sentiment al prezenței. Iată aici câteva idei pe care le-am găsit folositoare:
-
Anunțuri video. Asta începe cu prima săptămână, când faci un video de abordare al cursului și explici cum va funcționa. Dar după asta, poți crea un scurt video săptămânal sau chiar zilnic cu o avan-premieră a ceea ce vor face elevii. Deși sunt pre-înregistrate, aceste scurte filme, nestructurate, creează un sentiment al prezenței tale ca profesor.
-
Verificări în grupuri mici: Aici tu poți programa întâlniri ale unor grupuri mici și poți utiliza video conferința pentru a te întâlni cu grupurile și a vedea progresul muncii lor.
-
Verificări pe e-mail: Aici există câteva opțiuni. Poți trimite întâi un email întregii clase cu așteptări, termene etc. Dar cea de a doua opțiune este un scurt e-mai către fiecare elev în care să-l întrebi ce face. Dacă ai 180 de elevi într-o clasă, trimite câte 18 mail-uri pe zi și asigură-te că fiecare elev primește un mail la fiecare două săptămâni. Poți crea un formular de mail pe care să-l personalizezi.
-
Scurte verificări text: Cu această opțiune, le poți cere elevilor să utilizeze funcțiile de chat pentru a trimite întrebări sau comentarii pe măsură ce tu lucrezi cu ei online.
-
Chestionare: Cere elevilor să completeze un chestionar al cursului în fiecare zi, unde ei își împărtășesc experiența de a participa la un curs online.
-
Conferințe programate: Pe următoarea pagină vei vedea un sistem de conferințe de 5 minute. Cu o zi întreagă de lucru de acasă, poți programa cu ușurință aceste conferințe online cu elevii, pentru a le arăta că ești acolo pentru ei.
Sunt atât de multe alte moduri de a fi prezent și sunt sigur că tu, ca profesor, ai și alte idei de strategii pe care le poți utiliza pentru a construi relații cu și a fi prezent alături de elevii tăi, chiar dacă ai trecut la învățarea la distanță.
Până la urmă, nu există un singur mod de a face predarea la distanță. Este un experiment și variază în funcție de materia ta, de context și de elevii tăi. O să faci o grămadă de greșeli – și asta e în regulă. Frumusețea este că învățăm din greșeli și din evoluția către o instruire din ce în ce mai bună. Bazează-te pe experții din propria instituție și recunoaște umil ceea ce nu știi. Cere-le elevilor un input de-a lungul drumului. Și, cu timpul, vei dezvolta niște unități de învățare la distanță uimitoare.
Urmând link-ul de mai jos, vei găsi un eBook și un toolkit gratuit, plin de resurse pe care le poți utiliza pentru predarea online. Vei găsi planuri de lecții, idei pentru scriere, proiect întregi, protocoale și ghiduri. Succes!
Sursa – http://www.spencerauthor.com/online-teaching/
P.S. – Iată și alte resurse puse la dispoziție de platforme educaționale din România și alte țări:
-
https://www.danailies.ro/activitate-pentru-acasa-construieste-o-poveste-amuzanta?
-
https://stiri.md/article/social/s-au-inchis-scolile-nu-si-cartile-modalitati-de-invatare-la-distanta
-
https://classroommagazines.scholastic.com/support/learnathome.html? – Day-by-day projects to keep kids reading, thinking, and growing.
-
https://www.science-sparks.com/10-science-experiments-every-child-should-do-at-least-once/
-
https://www.ssww.com/blog/coronavirus-activity-guide-45-boredom-buster-ideas-for-kids/
-
https://growingbookbybook.com/online-literacy-resources/? – Amazing People Coming Together to Provide Online Literacy Resources
-
https://www.need.org/about-need/our-curriculum/ – Energy Curriculum
Mulțumesc!
LikeLike
Pingback: De ce ”Gândirea” ar putea fi cea mai importantă competență a Secolului 21 | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate