4 Componente ale Inteligenței Sociale

Traducerea articolului scris de Robyn Reisch pentru Unisoultheory

De-a lungul copilăriei mele, se punea un mare accent pe inteligența luată din cărți – “book smarts.” Eram încurajați să citim des, să explorăm lumea științifică și să luăm note bune la școală. Cu cât am crescut, cu atât mi-a devenit mai clar că, în timp ce acest tip de învățare este important, este departe de a fi cea mai importantă competență pentru societatea noastră.

social_intelligence-jpg

Majoritatea realizărilor cer mai mult decât o minte ascuțită. De fapt, o inteligență impresionantă are o valoare mică, dacă nu este dublată de auto-cunoaștere și de abilitatea de a lucra bine împreună cu ceilalți. Adevăratul succes cere în mare măsură inteligență emoțională și socială* (intra și interpersonală, n.n.) Din nefericire, acest set crucial de abilități de viață este foarte rar predat în școlile moderne.

*http://www.huffingtonpost.com/garry-rodgers/emotional-intelligence-iq_b_8910848.html

Există multe feluri de a fi inteligent. Aceasta ar putea fi de fapt cea mai utilă** pentru viața noastră de zi cu zi. Este aceea care ne permite să ne conectăm, să ne consolăm și să contribuim la societatea noastră.

**http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=6368484

social-communication-skills-eye-contact

Tu ai un nivel înalt de inteligență emoțională?

Răspunsul la această întrebare este complicat de dat. La fel ca și tradiționalul IQ, care consistă în abilități verbale, logico-matematice și de rezolvare de probleme, inteligența emoțională are multe elemente. Ai putea excela la una și să ai probleme la alta. Din fericire, ele pot fi îmbunătățite cu ajutorul auto-conștientizării și practicii conștiente.

Iată aici patru din aceste elemente:

socil-int-personal-branding

1. Management Impresiilor

Această abilitate nu este despre cum apari tu (ce impresie faci) în funcție de cum vor alții să fii. De fapt, de multe ori lăsăm cele mai proaste impresii atunci când încercăm să ne ascundem adevărata natură în efortul de a face pe plac altora. Oamenii care au bune abilități în managementul impresiilor*** nu fac concesii sinelui autentic. Mai curând, ei sunt conștienți de imaginea pe care o portretizează și despre cum este ea receptată. Ei au un înalt nivel de conștientizare atunci când vine vorba de percepțiile și emoțiile celor din jurul lor. Din acest motiv, ei sunt capabili să evite și ofensarea altora și a se expune pe sine într-o lumină care îi flatează.

***https://www.psychologytoday.com/blog/cutting-edge-leadership/201310/the-dangerous-art-impression-management

social-int-listening

2. Arta de a-i citi pe ceilalți

Oamenii cu un înalt nivel al inteligenței sociale și emoționale sunt pricepuți în intuirea motivelor, sentimentelor și opiniilor celor din jurul lor. Ei sunt capabili să citească printre rânduri observând schimbările subtile din ton sau limbajul corporal. Ei iau notă de expresiile faciale. Abilitățile lor de ascultare se extind dincolo de indiciile auditive pentru a include indiciile vizuale și tactile care sunt deseori scăpate din vedere. Când un coleg sau prieten nu se simte confortabil, ei sunt capabili să descopere motivul și să-l facă să se simtă bine.****

**** https://www.psychologytoday.com/basics/empathy

social-int-listening-1

3. Abilitățile de ascultare

Cel mai evident semn de inteligență emoțională a unei persoane este abilitatea acesteia de a asculta bine.***** Aceasta le permite să formeze conexiuni profunde și de încredere în timp ce învață despre cealaltă persoană. Ascultarea este o abilitate care este rar practicată, deoarece majoritatea oamenilor cred despre ei că sunt buni la asta. Cu toate astea, mulți nu știu să asculte cu adevărat. Ei pur și simplu doar așteaptă să le vină rândul să vorbească. Data viitoare când ai o conversație, nu încerca să formulezi un răspuns când cealaltă persoană vorbește. În loc de asta, încearcă să te pierzi în ceea ce povestește. Vei fi surprins de ce vei învăța.

*****http://www.forbes.com/sites/womensmedia/2012/11/09/10-steps-to-effective-listening/#7cc47f6d26fb

social-int-nonverbal

4. Capacitatea Conversațională

Cei inteligenți social nu doar că ascultă bine. Ei de asemenea știu cum să vorbească plăcut și interesant. Ei sunt capabili să se exprime pe ei înșiși fără să domine conversația. Ei întrețin conștient conversația fără să ofenseze. Ei stăpânesc balanța delicată între a fi interesant fără să intimidezi. Ei fac asta prin citirea celorlalți. Ei îi fac pe prietenii lor, în mod conștient, să se simtă apreciați, importanți și iubiți. Ceilalți oameni se bucură să fie în preajma lor. Doar ei sunt cei care împrăștie un sentiment de bine.

social-skill-conversation-1

Să ajungi inteligent social necesită o muncă grea. Încrederea și empatia cerute încep din interior. Așa cum scrie Jess C. Scott, “Când sănătatea noastră emoțională este în stare proastă, așa este și nivelul nostru de stimă de sine. Trebuie să o luăm mai încet și să rezolvăm ceea ce ne deranjează, ne tulbură, pentru a putea savura simpla bucurie de a fi fericit și în pace cu noi înșineCel mai important lucru pe care îl poți face pentru a-ți crește inteligența socială este să construiești o relație puternică cu tine însuți. Când te vei iubi pe tine profund, vei fi capabil de asemenea să dai celorlalți ce ai tu mai bun.

Sursa: http://unisoultheory.com/index.php/2016/09/30/social-intelligence/

3 thoughts on “4 Componente ale Inteligenței Sociale

  1. Acest articol se gaseste a fii foarte potrivit pentru adultii din Romania care se arata sa fie dificienti la ora actuala in toate elementele descrise. Sper ca profesorii sa foloseasca corect aceasta informatie si sa ii educe pe copii sa cum sa actioneze corect in societate.

    Like

    • Din pacate, nu numai in Romania nu se acorda atentie dezvoltarii acestor inteligente si rezultatul este vizibil si in tari mai “civilizate” din vestul Europei sau de peste mari. Tinerii si adultii care pot fi modele au crescut in familii care inca mai pastreaza valorile morale sau au avut norocul sa intalneasca un adevarat dascal.

      Like

  2. Este datoria profesorilor ca sa “imbunatateasca” educatia fiecarui copil care vine sau nu vine cu “maniere” de acasa. Ce fac profesorii ca sa implementeze si sa lucreze cu aceste inteligente? Sint sigura ca “noua” generatie le studiaza in facultate. Nu exista o cerinta ca sa le foloseasca apoi in predare? In ziua de azi, toti profesorii, fie ca le place sau nu trebuie sa creeze planuri de lectie si sa includa aceste inteligente in intruire in fiecare clasa. Este o parte a procesului de cunoastere si dezvoltare a educatiei a fiecarui copil. Cum poti sa predai daca nu cunosti potentialul elevilor tai ? Atunci de ce se tot vorbeste despre acest subiect?

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.