Obiectivele educatiei pentru lumea de maine

Am vorbit pana acum in articolele noastre, sau in cele selectate din alte surse si traduse pentru voi, de necesitatea schimbarii felului in care facem educatie in Romania.

Am incercat sa raspundem intrebarii “Cum?”, desi nu putem spune nici pe departe ca am epuizat subiectul.

Dar consideram ca e timpul sa incepem sa ne punem si intrebarea “De ce?

Si credem ca este momentul sa ne gandim mai profund si la obiectivele majore ale educatiei pe care o dam copiilor, indiferent daca suntem parinti sau dascali si indiferent de subiectul pe care il predam.

Am mai spus cate ceva despre asta si in articolele legate de subiectul “Noua cultura a invatarii” in care va aratam cum gandesc profesorii de la Harward si multi specialisti in educatie despre felul in care se desfasoara invatarea astazi, intr-o lume inter-conectata cu ajutorul tehnologiei ITC si internetului.

robots-presentation

Dar nu e vorba acum numai despre aceasta schimbare, care deja a avut loc si a produs acum cateva decenii cea de a treia revolutie industriala. Avansul din ce in ce mai rapid al stiintelor si tehnologiei ne-au dus deja, conform specialistilor, in pragul celei de a patra revolutii industriale, iar in aceasta faza vor avea loc schimbari mult mai dramatice decat pana in prezent, locurile de munca vor fi diferite, si cerintele fata de resursa umana iesita de pe bancile scolilor vor fi cu totul altele.

Conform unui Studiu publicat in luna ianuarie 2016 de World Economic Forum si intitulat (The Future of Jobs)Viitorul locurilor de munca – Angajarea, Competentele si Strategia privind forta de munca pentru cea de a Patra Revolutie Industriala (http://www3.weforum.org/docs/WEF_Future_of_Jobs.pdf), pana in anul 2020, se vor pierde peste 5 milioane de locuri de munca, datorita progresului in stiinta si tehnologie.

Astazi, noi suntem la inceputul celei de A Patra Revolutii Industriale. Dezvoltarile din genetica, inteligenta artificiala, robotica, nanotehnologie, biotehnologie, ca sa numim doar cateva, toate se construiesc si se amplifica una pe cealalta. Aceasta pune bazele unei revolutii mai cuprinzatoare si multilaterale decat orice am vazut pana acum.

chinesenoodlerobot_550

Iar articolul Job-urile viitorului – si cele doua competente de care ai nevoie ca sa le obtii, publicat in WEF acum cateva zile (https://www.weforum.org/agenda/2016/09/jobs-of-future-and-skills-you-need/) autorul (Simon Torkington) puncteaza, vorbind de o larga catgorie de job-uri (nu si cea de profesor,n.n.):

Ar putea un robot sa faca munca ta? Milioane de oameni care nu au vazut automatizarea venind o vor afla in curand intr-un mod dureros. Raspunul este un rasunator DA!

Vestea buna este ca aceleasi avansuri in tehnologie vor crea 2,1 milioane de job-uri noi. Dar cei care fac acum munci manuale sau de birou si care se vor trezi fara loc de munca nu prea au abilitatile necesare pentru a concura pentru noile locuri de munca. Majoritatea noilor job-uri vor fi in arii mai specializate cum sunt computerele, matematica, arhitectura si ingineria.

relay-delivery

Guvernele, anagajatorii din orice sector vor trebui de urgenta sa re-formeze si sa dezvolte noile competente cerute pentru forta de munca angajata deja, pentru a evita criza sociala. Iar scolile trebuie de pe acum sa stie ce competente si abilitati vor fi cerute in viitor si sa pregateasca copiii si tinerii in concordanta cu acestea, mai spune studiul mentionat mai sus.

Fara o actiune urgenta si tintita inca de astazi, pentru a putea face managmentul unei tranzitii rapide si a construi o forta de munca cu abilitatile necesare in viitor, guvernele vor trebui sa faca fata unui somaj si unei inegalitati crescute, iar afacerile unei baze de consumatori diminuate” spune Klaus Schwab, Fondatorul si Presedintele Executiv al World Economic Forum.

Iata ce spun articolele din WEF despre competentele cerute in viitor:

creating-the-future-720x470
Noi competente pentru noua economie

Asadar, ce abilitati ar trebui lucratorii sa achizitioneze pentru a fi siguri ca vor avea valoare pe masura ce cea de a Patra Revolutie Industriala se instaleaza? Multi vor fi surprinsi sa afle ca acele abilitati pe care le dezvoltam in gradinita vor avea mai mare valoare.

David Deming, Profesor asociat in educatie si economie la Harvard University, SUA, argumenteaza ca abilitatile de baza cum sunt impartasirea si negocierea vor fi cruciale. El spune ca locurile de munca moderne, unde oamenii se misca intre diferite roluri si proiecte, se aseamana indeaproape cu salile de clasa de la gradinita, unde invatam abilitati sociale cum sunt empatia si cooperarea.

Deming a facut o harta a cerintelor in schimbare ale angajatorilor si a identificat abilitatile cheie care vor fi cerute pe piata de munca in viitorul apropiat. Pe langa aceste abilitati sociale (soft skills), abilitatile matematice vor fi enorm de benefice.

Locurile de munca bazate pe un set de abilitati unice sunt in declin

Deming arata ca in anii recenti, multe locuri de munca in care se cereau doar competente matematice au fost auomatizate.. Casierii din banci si statisticienii din birouri au avut de suferit. Rolurile care cer in mod predominant abilitati sociale (cum sun de exemplu ingrijitorii de copii), tind sa fie slab platite si numarul lucratorilor potentiali in acest domeniu este foarte mare.

Studiul lui Deming arata ca lucratorii care combina cu succes abilitatile matematice cu cele inter-personale intr-o economie bazata pe cunoastere cum este cea a viitorului, ar trebui sa gaseasca multe oportunitati de lucru care sa-i recompenseze.

-

 “Pepper”, a humanoid robot which delivers information to users of the French railway company SNCF, on March 2, 2016 at the Nort-sur-Erdre train station. Made by French firm Aldebaran, Japanese group SoftBank’s subsidiary, Pepper has been installed in December in three stations in the Pays de la Loire region. / AFP PHOTO / LOIC VENANCE

O educatie care se re-centreaza pe abilitati

Provocarea acum, spune Deming, este pentru educatori sa-si completeze predarea competentelor tehnice, cum este matematica sau stiinta computerelor, cu o concentrare asupra necesitatii ca lucratorii viitorului sa aiba acele competente sociale esentiale (soft skills) ca sa poata concura pe noua piata a muncii. (Job-urile viitorului)

Cum va arata economia viitorului, ce job-uri vor dispare si ce job-uril noi se vor crea nu putem prevedea de pe acum. Este evident ca vor apare noi joburi si in domenii legate de combaterea efectelor schimbarilor climatice si protectia speciiilor amenintate, de refacerea zonelor afectate de activitatile umane si de fenomenele catastrofale, cultura, turism etc.

future-wallpaper-computers-desktop-105071

Dar intrebarea se pune: Cum ar putea educatorii sa pregateasca mai bine copiii si tinerii pentru viitor? Si cum ii vom pregati mai bine ca sa fie capabili sa achizitioneze pe parcursul vietii noi seturi de abilitati pentru a se adapta noilor job-uri si noilor cerinte?

Cand apare cerinta pentru alte abilitati la fel de repede pe cat altele devin inutile, angajabilitatea inseamna mai putin ceea ce stii deja si mai mult capacitatea ta de a invata. Se cere o noua mentalitate atat pentru angajatorii care incearca sa dezvolte o forta de munca cu seturi de abilitati potrivite, cat si pntru indivizii care vor sa avanseze in cariera.

Este timpul sa avem o privire proaspata despre cum motivam, dezvoltam si mentinem angajati. In acest mediu in continua miscare, capacitatea de a invata (learnability) – dorinta si capabilitatea de a-ti dezvolta abilitatile cerute pentru a fi angajat – acesta este biletul fierbinte catre succes pentru un individ.“ (https://www.weforum.org/agenda/2016/08/this-little-known-skill-will-save-your-job-and-your-company)